Smv’ernes lånelyst i kraftigt fald siden finanskrisen

Frank Korsholm, chef for politisk afdeling i Håndværksrådet.
Frank Korsholm, chef for politisk afdeling i Håndværksrådet.

Finanskrisen har i særlig grad været hård ved de små og mellemstore virksomheder med 5-250 ansatte. Markant færre søgte om lån i deres bank eller sparekasse i 2014, og af dem som søgte, var der en klar stigning i pengeinstitutternes afslag over for især de dårligst konsoliderede virksomheder.

Det er hovedkonklusionerne i en ny undersøgelse af SMV’ernes finansieringsvilkår fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen bekræfter de klare tendenser, som Håndværksrådet egne medlemsundersøgelser har påvist siden finanskrisen kulminerede i 2008. Siden har godt og vel en tredjedel af virksomhederne, ifølge Håndværksrådets egne undersøgelser, ikke kunnet få finansieret deres projekter i pengeinstitutterne.

SMV’erne er generelt dårligere konsoliderede end de større virksomheder. I takt med at den finansielle sektor blev ramt af store tab, blev skruen derfor strammet ekstra hårdt over for SMV’erne.

Håndværksrådet har forståelse for, at det blev nødvendigt at stramme op på bankernes udlånspolitik som følge af finanskrisen.

Men SMV’erne kom til at betale en meget høj pris. Selvfølgelig har bankerne tabt penge på de små virksomheder, fordi de fylder relativt meget i den danske erhvervsstruktur, men de store tab har bankerne haft på ejendomsspekulanter og meget store konkurser.

Forslag til nyt initiativ

Ifølge Danmarks Statistik søgte næsten 1/3 af SMV’erne om finansiering i 2014. Til sammenligning søgte næsten halvdelen af virksomheder om lån i 2010. Af dem som søgte, blev der givet afslag til 22 procent af virksomhederne, hvilket er martkant flere end i 2007 – umiddelbart før finanskrisens udbrud.

Danmarks Statistiks undersøgelse viser det, som vi vidste i forvejen. Nemlig at pengeinstitutterne helst vil låne penge ud til virksomheder, som har penge i forvejen. Derfor foreslår vi, at man politisk tager initiativ til at styrke SMV’ernes egenkapital – for eksempel ved at indføre et skattefrit bundfradrag i selskabsskatten på 100.000 kr. til virksomhedernes konsolideringsgrad når op på 20 procent.

Relateret indhold