Slip varmepumperne fri af fjernvarmegrebet

Forhastet binding til fjernvarme langt ud i fremtiden risikerer at koste både forbrugere og den grønne omstilling dyrt.

Den kommende vinter tegner til at blive både kold og dyr for de danske naturgaskunder, der ikke hurtigt kommer over på en alternativ opvarmningskilde. Samtidig kan de beslutninger, der træffes politisk, være med til at skyde den nødvendige grønne omstilling af den danske varmeforsyning mange år ud i fremtiden, og binde forbrugerne til mindre gode løsninger.

Europa-Kommissionen og EU’s Ministerråd anbefaler, at vi sparer på gassen, men har forståeligt nok svært ved at enes. Og – som medierne alle skriver: Putin “leger kispus” med de europæiske regeringer.

Regeringen kan dog koble de danske boligejere helt ud af den ligning nu ved at sikre flest mulige en hurtig og smertefri overgang fra naturgas til varmepumper. Det giver også lidt ekstra plads til større gas-kunder, bl.a. erhvervslivet, som ikke lige så enkelt kan omstille sig hurtigt.

Regering og Folketing har besluttet, at man vil fremme udrulningen af fjernvarme i det ganske land. Nogle steder giver det mening, og kan gå hurtigt. Mange kommer dog til at vente flere år, til 2024, 2028, 2030 eller senere.

Hvorfor har Regeringen og Folketinget ikke besluttet sideløbende også at fremme udrulningen af varmepumper? Ved at “love” hurtig fjernvarmeforsyning, lokker man de mange husejere med naturgas til at udsætte deres beslutning om at anskaffe sig en varmepumpe.

Det bliver folketingspolitikerne helt sikkert ikke populære på, når først vinterens kulde og de dyre varmeregninger indfinder sig. Og vinter bliver det – helt sikkert! Og med dyr og manglende gas, også koldt! Så der er nok nogle politikere, der skal være glade for, at næste folketingsvalg formentlig kommer inden fyringssæsonen.

De danske politikere nøler unødvendigt med at sikre opvarmningen til vinter. Og selv om politikerne gerne sælger budskabet om “den grønne fjernvarme”, så er der i dag endog meget lang vej til, at hovedparten af fjernvarmeværkerne reelt kan betegnes som grønne, f.eks. fordi de installerer store varmepumper.

Derfor vil den grønne omstilling også komme til at lide under en forhastet binding til fjernvarme.

Flere varmepumper nu er med til at gøre os hurtigere uafhængige af Putin og samtidig fremme den grønne omstilling.

Naturligvis kan der også opstå flaskehalse, der kan forsinke installation af varmepumper. Men det er klart den hurtigste og mest effektive grønne omstilling, som står til rådighed i den akutte situation, vi befinder os i.

Varmepumpeindustrien opfordrer derfor Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen til at sikre flest mulige naturgaskunder en hurtig og smertefri overgang til varmepumper.

Fjernvarmen skal vi naturligvis fortsat bruge, hvor det er samfunds- og brugerøkonomisk den rigtige løsning. Men at udskyde at benytte den her-og-nu-løsning med varmepumper, som står til rådighed, giver ikke mening.

Varmepumpeindustrien informerede op til sommerferien alle kommunalbestyrelser og lokalpolitikere om, hvordan de hurtigt kan sikre en grøn udrulning af varmepumper. Som ansvarlige for varmeplanlægningen vil det være klogt ikke at bero sig på, at Putin “måske” åbner for hanerne igen.

Relateret indhold