Skulderklap til familieejede virksomheder

Morten Frihagen er direktør arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.
Morten Frihagen er direktør arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

Tirsdag behandlede Folketinget et nyt lovforslag, der skal gøre det billigere at generationsskifte i familieejede virksomheder.

Selvom forslaget i kroner og øre vil betyde langt mest for de største familieejede virksomheder i Danmark, betragter vi det som et skulderklap til de tusindvis af ejerledere, der dagligt kæmper for at skabe vækst – og som nødigt vil se deres livsværk gå til grunde, når pensionsalderen nærmer sig.

Dansk erhvervsliv er bygget op omkring familieejede firmaer. Vi kender alle de store virksomheder som Danfoss, Grundfos, og Lego. Men bag dem findes en tæt skov af små og mellemstore virksomheder, der alle er familieejede og ofte ledet af ejeren – sådan som den blandt andet er typisk for netop håndværksvirksomheder. Forslaget er et vigtigt signal om at politikerne tager kernen i dansk erhvervsliv alvorligt.

Desværre vil socialdemokraterne ikke støtte forslaget – men truer med at rulle reglerne tilbage, hvis de igen kommer i regering. Og det skaber en unødig usikkerhed for ejere og ansatte i de virksomheder, der de kommende år får glæde af at bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af familieejede virksomheder gradvist bliver sat ned fra 15 til 5 procent frem mod 2020.

Vækstpotentiale for fremtiden

Til gengæld kunne vi glæde os over, at politikerne under lovbehandlingen brugte hele to timer på at diskutere de små virksomheders vilkår. Det kan forhåbentlig føre til en større forståelse for de mindre virksomheders bekymringer.

Vi ser nemlig alt for tit, at der oprettes støtte og rådgivningsordninger, som på papiret skal gå til små og mellemstore virksomheder. Men når vi ser tilbage på, hvem er reelt har fået glæde af dem, så er det ofte kun de større firmaer, der har ressourcer til at gennemføre ansøgninger, opfylde betingelser og afsætte særlige ressourcer, der får del i millionerne.

Derfor håber vi at debatten også kan være startskuddet til at politikerne får øjnene op for, at det er de mindre virksomheder, der trækker læsset – og at det er med dem vi skal sikre fremtidens vækst.

Relateret indhold