For nogle dage siden offentliggjorde Spar Nord en foruroligende analyse baseret på data fra Danmarks Statistik. Den fastslår, at hvis forholdet mellem antallet af beboere og boliger skal forblive det samme som i dag, vil der i de fire største danske byer mangle omkring 36.000 boliger i 2030.
Alene for Aalborgs vedkommende forventes tallet at være cirka 5.800 boliger.
Reelt kan situationen vise sig at være endnu værre, fordi den demografiske udvikling tyder på, at der vil opstå et mismatch mellem udbuddet af boligtyper og efterspørgslen efter samme.
Befolkningstilvæksten i de større byer har længe i udpræget grad været drevet af studerende, men over de kommende år vil der blive færre af dem, samtidig med at antallet af ældre borgerne med ønske om at bo i byen vil stige.
Og da disse to befolkningsgrupper ikke nødvendigvis efterspørger samme boligtyper, vil det være naivt at tro, at de kan bytte én til én og at der dermed er boliger nok til at dække fremtidens behov.
Sværere at komme ind på boligmarkedet
Samme dag kunne man i Morgenavisen Jyllands-Posten læse, at en direktør i ejendomsmæglerkæden Realmæglerne vurderer, at der er indført så omfattende krav i forbindelse med køb af fast ejendom, at mange må opgive deres boligdrøm.
Eller i hvert fald udskyde den betydeligt længere end oprindeligt påtænkt.
Effekten af dette er, at alderen på førstegangskøberne bliver højere og højere, fordi krav fra Finanstilsynet afskærer unge fra at komme ind på boligmarkedet.
Jeg har ingen grund til at betvivle nogen af disse betragtninger. Derfor er det også med uro, at jeg ser, at mange kommuner er tilbageholdende med at give den fornødne støtte til etablering af de almene boliger, der kan være med til at dække boligbehovet, som det vil se ud i en ikke alt for fjern fremtid.
Kommunerne må frem på banen – og satse mere på alment byggeri
Hos Himmerland Boligforening og vores mange gode kolleger rundt om i landet er det overordnede fokus at sikre en tilstrækkelig mængde gode lejeboliger til overkommelig pris.
Men sådan som vi har indrettet os i Danmark, er det nødvendigt, at politikerne så at sige vil lege med, for uden kommunernes medvirken kommer vi ingen vegne.
Egentlig er det paradoksalt: De aktuelle forhold burde tale for opførelse af betydeligt flere almene boliger. Netop denne boligtype kan med rette opfattes som “sikker havn” i krisetider præget af en voksende rentebyrde, stigende energiudgifter og inflation.
Det er alt sammen medvirkende til ustabilitet på boligmarkedet. Da de almene boligorganisationer ikke er sat i verden for at skabe overskud, stiger vores lejepriser ikke i takt med inflationen og i kraft af, at vi anstrenger os rigtig meget for at nedbringe både det fælles og det individuelle energiforbrug, er en almen bolig alt andet lige et sikrere valg i en usikker tid.
Om et par uger flytter de første beboere ind i 30 almene boliger lige ud til fjorden i Mariager. Vi har en række mindre projekter på tegnebrættet især i oplandsbyer til Aalborg.