Lavere skat på arbejde, flere private job og færre på offentlig forsørgelse. Det er opskriften på et rigere Danmark, og det var den linje, som statsministeren anlagde i sin åbningstale til Folketinget. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen varslede videre en fortsat fast kurs i forhold til bestræbelserne på at flytte de mange på passiv forsørgelse tættere på arbejdsmarkedet.
Det er godt at få slået fast, at vi som samfund er nødt til at bevæge os væk fra en meget usund bistandskultur med alt for mange parkeret uden for arbejdsmarkedet.
Der er i dag brug for et større arbejdsudbud, og det skal blandt andet ske ved at få bragt de mere end 150.000 på kontanthjælp tættere på arbejdsmarkedet eller ind på kompetencegivende uddannelser. Hertil kommer det videre arbejde med dagpengeområdet.
Vi har heldigvis gennem længere tid bevæget os i reformsporet, og det skal føre til, at Danmark bliver et rigere samfund, hvor alle har mulighed for at bidrage. Vi venter stadig på dagpengekommissionens rapport og har netop set regeringens udspil til jobreform1, hvor kontanthjælpen justeres. Men sporet er lagt og skal følges.
Der er således gode takter i regeringens kontanthjælpsudspil. Det er fornuftigt at indføre et loft over kontanthjælpen, så især par på kontanthjælp får et incitament til at komme i job. Men regeringens udspil løser ikke den kæmpe udfordring, at rigtig mange kontanthjælpsmodtagere reelt ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet, samt at rigtig mange kontanthjælpsmodtagere er alt for lang tid i systemet. Vi skal væk fra, at kontanthjælp er en ydelse, folk hænger fast på.
Det må også betegnes som helt uforståeligt, at regeringen fastholder, at de unge, der ikke er uddannelsesparate, fortsat skal have en højere ydelse end de unge, der er uddannelsesparate, og dermed opretholder et økonomisk incitament til, at disse unge forbliver “svage”.