Red nu vores arbejdspladser

Sekretariatsleder Morten Frihagen, Dansk Håndværk.
Sekretariatsleder Morten Frihagen, Dansk Håndværk.

Dansk Håndværk appellerer nu til parterne i finanslovsforhandlingerne om at besinde sig, og redde håndværkerfradraget på målstregen. Hvis de ikke gør det, vil det koste tusinder af jobs og lærepladser og betyde at krisen igen bider sig fast i byggesektoren.

Politikerne fejlbedømte den økonomiske udvikling i foråret. Dengang troede de, at der var et opsving på vej til håndværks- og byggesektoren. Men nu kan alle se, at det langt fra er tilfældet. Samtidigt med at man nu nedjusterer den danske vækst, viser helt nye tal, at vi sandsynligvis får et ekstra tilbageslag som følge af en brat afmatning i tysk økonomi. Derfor må politikerne besinde sig, og afsætte midler til at bevare boligjobordningen. Og det må ske i de forhandling, der for øjeblikket foregår om finansloven.

Ny tilbagegang

De seneste uger har nøgletal og analyser gentagende gange vist, at håndværkssektoren efter nytår kan forvente ny tilbagegang. Dansk Håndværk har selv peget på, at afskaffelsen af boligjobordningen allerede nu betyder, at de unge har svært ved at finde lærepladser hos virksomhederne.

Håndværksmestrene skal se frem over en tre-årig periode, når de ansætter en lærling. Og lige i øjeblikket ser det ikke særligt lyst ud. Når de oven i det kan forvente færre ordrer, fordi politikerne efter nytår slukker for boligjobordningen, så er der ganske enkelt plads til færre lærlinge end de har i dag.

Ny chance

Og derfor appellerer Dansk Håndværk nu indtrængende til politikerne.

Red nu de cirka 5000 arbejdspladser og 400 lærepladser, som boligjobordningen bidrager med. Set i forhold til de summer man arbejder med på finansloven er det meget overkommelige beløb, der skal til.

Gør man det, vil også virksomheder i yderområderne få en chance for at arbejde sig igennem foråret uden at måtte afskedige medarbejdere – noget vi er sikre på, at politikerne også gerne vil undgå på det tidspunkt.

Relateret indhold