Jeg fristes til at sige ’if it ain’t broken, don’t fix it’.
Bygningskonstruktører og diplomingeniører spiller en helt afgørende rolle hos mange af vores medlemsvirksomheder. Det er uddannelser, der fungerer utrolig godt, præcis som de er. De har lav ledighed, tilfredse studerende og glade aftagervirksomheder.
At forkorte dem ville derfor have været et alvorligt selvmål for både erhvervslivet og samfundet. Det selvmål undgår vi nu. Det er rigtig positivt.

Ingeniørerne roser ny politisk aftale: “Den bedste pakke, givet omstændighederne”
I SMVdanmark har vi advaret kraftigt mod at skære i længden på bygningskonstruktør- og diplomingeniøruddannelserne, for en afkortning vil resultere i lavere kvalitet og mindre faglig dybde, hvilket kan føre til en forværring af manglen på kvalificeret arbejdskraft.
Så det her er i virkeligheden politik, når det er bedst.
Politikerne har nemlig i høj grad lyttet til de input, vi som aftagere har givet, og der skal derfor lyde en stor tak til politikerne for at være lydhøre og justere reformen.
Godt med flere talenter udefra, men…
Samtidig vil vi SMVdanmark rose regeringens ambition om at oprette flere engelsksprogede studiepladser på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser.
Som en lille, åben økonomi er vi nødt til at kunne tiltrække talenter udefra. Det bidrager de engelsksprogede uddannelsespladser til, og det er vigtigt, at pladserne bliver oprettet inden for mangelområder som f.eks. STEM-fagene.

Global ingeniørmangel: Kampen om arbejdskraften bliver hård som aldrig før
Dog vil vi advare om, at internationale studerende ikke er ensbetydende med en garanti for mere arbejdskraft for SMV’erne i Danmark.
Vi har tidligere set, at der særligt på erhvervsakademierne er meget få af de internationale studerende, som kommer i varig beskæftigelse i Danmark efter deres uddannelse. Her har vi altså brugt uddannelseskroner på dem, uden at få arbejdskraft ud af det.
Det er derfor helt afgørende, at uddannelsesinstitutionerne sætter ind med tiltag, der sikrer, at de internationale studerende kommer ind på det danske arbejdsmarked. Hvis det viser sig, at vi igen står med problemer her, så mener jeg, at man bør se på de økonomiske incitamenter for uddannelsesinstitutionerne, så de i højere grad får penge for studerende, der kommer i job.