Planlægning, ja-tak – men ikke bagud …

Erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

I debatten om regeringens forslag om at ændre i Planloven ved at fjerne kommunernes adgang til at kræve op til 25 procent almene boliger på private byggegrunde, er Dansk Byggeri blevet beskyldt for at støtte tilstande, der minder om det hedengangne DDR, fordi vi bakker op om denne mulighed.

Der er meget Dansk Byggeri støtter, men tilstande som det tidligere DDR er ikke blandt dem. Dansk Byggeri støtter markedsøkonomi og investeringssikkerhed, og vi er tilhængere af planlægning. I den konkrete sag er det Dansk Byggeris holdning, at det er ønskværdigt med blandede byer, hvor der er både boliger for forskellige indkomstklasser, erhverv og institutioner. I den henseende er et krav om en vis andel almene boliger en fordel, ikke blot for at skabe den blandede by men også for investorer. For en blandet og levende by er et bedre investeringsobjekt, da priserne er mere stabile end i helt homogene områder, og det er også til alles fordel, at der i byen er boliger tilgængelige for alle typer arbejdskraft.

Helt utilstedeligt

Dér hvor kæden er hoppet af, og hvor der er behov for en justering, er, at nogle kommuner (eller kommunalt ejede selskaber) for kort tid siden har solgt grunde til høje priser, aktuelt i blandt andet Københavns Nordhavn, og nu kommer sælger så og i realiteten kræver 25 procent af disse grunde solgt videre til langt lavere priser.

Det opfattes – med god ret – af grundkøberne som helt utilstedeligt, og det ligner ekspropriation, selvom den juridiske formulering er anderledes.

Dansk Byggeri støtter derfor både, at kommuner har mulighed for at kræve en vis andel almene boliger – 25 procent er muligvis lige høj nok – men at der skal være kendskab til det, når grunde handles. Derfor bør den nuværende regel suppleres med en bestemmelse om, at grunde solgt inden for de seneste 10 år (krisen har jo forsinket nogle projekter) af kommuner eller selskaber, hvor kommuner har bestemmende indflydelse, ikke kan underlægges kravet med mindre, at det var meldt ud før salget.

Og så i øvrigt – et krav om en vis andel ‘social housing’ på privat jord kendes også fra England og USA, så det er ikke et DDR-agtigt komplot.

Relateret indhold