Socialdemokratiet vil i et nyt pensionsudspil gøre antallet af år – man har på arbejdsmarkedet, og hvilket job man har – afgørende for, hvornår man kan gå på pension. Det hænger bare ikke sammen med en virkelighed, hvor vi lever længere og samtidig mangler arbejdskraft.
Arbejdsmarkedet og specielt byggebranchen skriger på arbejdskraft, og derfor giver det simpelthen ikke mening, at man vil trække folk tidligere ud af arbejdsmarkedet. Vi skal selvfølgelig hjælpe de mennesker, som af forskellige årsager ikke kan arbejde, som vi allerede gør i dag. Men det nytter ikke noget at generalisere bestemte fag eller brancher. Det er meget individuelt hvordan vi ældes, og hvordan vores helbred er.
Fokus bør i stedet ligge på, at arbejde mod et bedre arbejdsmiljø med flere redskaber, der kan hjælpe med f.eks. tunge løft. Der er allerede mange hjælpemidler i f.eks. byggebranchen, der hjælper med at gøre arbejdet mindre fysisk hårdt, og branchen arbejder konstant på at udvikle flere. Vi hjælper gerne til hvor vi kan.
Kæmpe administrativt arbejde
Socialdemokratiet lægger op til, at man skal have været mindst 40 år på arbejdsmarkedet for at opnå retten til pension, men derudover nævner de ikke noget om hvor længe de derudover forestiller sig, at man skal være på arbejdsmarkedet. I det hele taget virker udspillet meget luftigt. Hvis der er tale om, at der efter 40 år på arbejdsmarkedet skal en individuel vurdering til, om man som faglært kan komme på pension eller ej, så står vi overfor et kæmpe administrativt arbejde fra statens side, som hurtigt bliver meget dyrt for os alle sammen.
Finansieringen skal foregå ved bl.a. at hæve bidragene og øge skatterne for den finansielle sektor, fordi så rammer det ikke den almindelige lønmodtager i henhold til Socialdemokratiets logik. Så vidt jeg ved, har den almindelige lønmodtager også en bank, og hvem kommer til at betale for bankernes øgede omkostningerne? Det gør kunderne nok. Jeg håber, det er fordi det ikke er gennemtænkt, eller at valget nærmer sig, at Socialdemokratiet kommer med det mest væksthæmmende udspil i nyere tid.