Branchen er kun langsomt ved at komme sig efter finanskrisen. Der er kommet 6.600 flere arbejdspladser i byggebranchen i første kvartal i år sammenlignet med samme tid sidste år. Beskæftigelsen er dermed steget fra 141.300 til 147.900 job. Tager man højde for sæsonudsving, er stigningen på 4,6 procent på et år. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som BAT-kartellet har regnet videre på.
Vi kender endnu ikke omfanget af Basel-komitéens anbefalinger i detaljer, men at dømme ud fra de foreløbige oplysninger, så er det ikke småpenge, det kommer til at koste de danske realkreditinstitutter, hvis de nuværende individuelle beregninger af kapitalkrav erstattes af standardberegninger og minimumskrav.
Der er selvfølgelig god grund til at se realkreditsektoren efter i sømmene – vi ser jo alle helst, at vi undgår en ny finanskrise, og derfor har vi inden for de sidste år også strammet kravene op til flere gange. Men med de nye kapitalkrav kommer det danske realkreditsystem, som ellers har ry for at være stabilt, i klemme. Med de nye krav vil det også blive sværere for de danske boligejere at finansiere deres boliger.
Og hvis det sker, vil vi særligt i landdistrikterne komme til at se langt efter den vækst, som regeringen ellers lægger op til i den vækstaftale, som erhvervs- og vækstministeren fremlagde tilbage i februar i år.
Stå sammen mod komitéen
Basel-komitéen har ikke status af at være myndighed, men anbefalingerne fra komitéen kommer til at sætte dagsordenen for finansielle virksomheder verden over. Ifølge en vurdering fra Finans-rådet kommer det til at koste den danske finansielle sektor op imod 85 milliarder kroner, hvis de nye kapitalkrav bliver en realitet.
Det er afgørende, at den samlede danske realkreditsektor står sammen og får lagt et massivt pres på beslutningstagerne. Skrappere kapitalkrav vil ramme den samlede danske realkreditsektor unødvendigt hårdt, og jeg opfordrer derfor de to brancheforeninger inden for realkreditsektoren til at slå sig sammen i kampen mod Basel-komitéen.
Det er en uhørt stor regning at skulle betale for et ellers velfungerende system, og i sidste ende bliver det de danske boligejere, der kommer til at betale.