Ordrebøgerne er blevet lidt tyndere

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Der er en mat og ængstelig stemning i erhvervslivet her omkring årsskiftet. Især industrien er præget af den internationale usikkerhed med handelskrig, svigtende vækst i Kina, faldende aktiekurser og brexit-usikkerhed.

I Danmarks Statistiks månedlige konjunkturbarometer, er den samlede indikator for industrien faldet fra et nettotal på nul i november til -5 i december, og i samme periode for byggeriet fra + 1 til -2.

Todelt marked

Her og nu er der fortsat fornuftige og positive nøgletal for byggeriet. Men gennemsnittet dækker over et todelt marked med travlhed for byggevirksomheder, der arbejder med boligbyggeri, renovering og erhvervsbyggeri. Mens anlægsvirksomhederne på vej- og baneområdet må kigge langt, fx til udlandet, efter opgaver.

Det todelte marked afspejler sig blandt andet i, at antallet af ordrer så småt er på vej ned.

Samlet set er tykkelsen på bygge- og anlægsvirksomhedernes ordrebøger faldet ved indgangen til 2019 – fra et højt niveau på 5,9 måneders arbejde i gennemsnit i juli, august og september til nu 5,3 måneders arbejde.

Aftagende mangel på medarbejdere

I december blev 25 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen, fordi de manglede kvalificerede medarbejdere. Det er et fald i forhold til tidligere på året. Fra juni til oktober svingede manglen på arbejdskraft hos mellem 30 og 34 procent af virksomhederne.

Der er næppe tvivl om, at udfordringen med manglen på arbejdskraft er kommet for at blive, og at det også vil være en markant udfordring for byggeriets virksomheder i 2019. Men det er vigtigt at have nuancerne med – blandt andet at anlægsbranchen står foran et dyk i antallet af opgaver. Mange anlægsvirksomheder har udsigt til afskedigelser og tab af værdifuld viden og erfaring, mens vi venter på en langsigtet infrastrukturplan.

Relateret indhold