Nye krav og nyt tilbud til byggeriet

Tirsdag blev der indført to nye Coronakrav til byggeriet - og et nyt tilbud.
Morten Frihagen er direktør for Dansk Håndværk. Pressefoto.
Morten Frihagen er direktør for Dansk Håndværk. Pressefoto.

Folketinget vedtog tirsdag aften tre nye Corona-regler, der er af væsentlig betydning for virksomhederne i byggebranchen.

Ifølge Dansk Håndværk får reglerne betydning for de virksomheder der bruger udenlandsk arbejdskraft og for dem, der i øjeblikket benytter sig af lønkompensationsordningerne efter at have sendt medarbejdere hjem.

Nye krav til indkvartering

De nye regler for indkvartering gælder, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for ansatte, hvor der bliver fastsat en række minimumskrav til de boliger, en arbejdsgiver stiller til rådighed for sine ansatte. Det vil bl.a. være krav om afstand og instruktion i rengøring.

Arbejdsgiver skal udarbejde en plan for indkvarteringen af de ansatte, der bl.a. skal indeholde oplysninger om boligens størrelse, antallet af beboere, og instruks i rengøring. Arbejdstilsynet vil i forbindelse med de almindelige tilsyn på arbejdspladser gennemgå den udarbejdede plan. Hvis planen ikke er udarbejdet eller mangelfuld, kan de underrette bopælskommunen, der kan foretage et tilsyn i de enkelte boliger. Kommunen vil så kunne påbyde, at forholdene bringes i overensstemmelse med lovens krav. I yderste konsekvens kan de påbyde, at de ansatte midlertidigt flyttes til en anden bolig.

Loven træder i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende og vil gælde frem til og med 30. juni 2021. I de første 14 dage efter vedtagelsen vil Arbejdstilsynet kun vejlede om de nye regler. Det er for at give arbejdsgiverne tid til at omstille sig til de nye krav.

Man kan finde kravene til indkvartering og en skabelon til plan for boligforhold på Arbejdstilsynets hjemmeside (kommer når de har fået opdateret deres informationer – givetvis via boligforhold nederst på denne underside.)

Krav om isolation og test ved indrejse til Danmark

De nye regler betydet at personer, der indrejser i Danmark efter at have opholdt sig i udlandet, herunder danske statsborgere, omfattes af krav om at lade sig teste og gå i isolation i 10 dage med mulighed for at afkorte isolationen ved en negativ PCR-test foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. Det betyder, at de gældende anbefalinger fra sundhedsmyndighederne bliver til krav, og dermed forpligtelser for borgene.

Der vil i forbindelse med udmøntningen af loven blive fastsat visse undtagelser fra de i øvrigt gældende krav.

Det vil bl.a. gælde personer med bopæl i grænselandet og visse personer, der hyppigt krydser grænsen som led i varetagelsen af deres arbejde. Udlændinge, der indrejser med henblik på at udføre arbejde, levere varer eller tjenesteydelser ind i eller ud af Danmark eller har andet anerkendelsesværdigt formål, vil bl.a. heller ikke være omfattet af isolationskravet i de perioder, hvor de varetager det anerkendelsesværdige formål. Der vil ligeledes blive fastsat særligt lempelige regler i forbindelse med rejser gennem Sverige til og fra Bornholm.

Ferie hvis virksomheden bruger lønkompensation

Den tredje af de nye regler, betyder ifølge Dansk Håndværk at arbejdsgiveren nu igen kan stille krav om, at lønmodtagere skal afholde ferie m.v. i forbindelse med hjemsendelse, hvis virksomheden bruger lønkompensationsordningen.

Virksomheder, som er omfattet af lønkompensationsordningen, kan kræve, at en hjemsendt medarbejder afholder en feriedag pr. lønkompensationsperiode. Dansk Håndværk gør dog opmærksom på, at der er tale om en mulighed for arbejdsgiver – ikke en forpligtigelse.

Relateret indhold