Aftalen om den nye metrolinje i København – M5 – der skal forbinde Københavns Hovedbanegård og det gamle centrum med udviklingsområderne på Amager og på sigt Lynetteholm er ganske enkelt hovedstadens bro til fremtiden.
Ikke kun fordi kapaciteten på den metro vi kender i dag, har nået sin kapacitet. Især linjerne M1 og M2 under havnen kan snart ikke tage flere passagerer. Men også fordi en højhastighedsinfrastruktur er selve grundlaget for, at vi kan udvikle København.

Politisk aftale: Ny metrolinje skal til Lynetteholm
Byen har brug for mange nye boliger og især boliger, som er til at betale. Men man skal spejde langt efter nye byggegrunde tæt på byen. Derfor er der behov for at udvide byens attraktive udstrækning til de nye udviklingsområder.
Det kan ske på dele af Amager og på Lynetteholm. Med uden en effektiv, hurtig og pålidelig metroforbindelse er områderne ikke velegnede til f.eks. børnefamilierne, som ud over transport mellem hjem og arbejde typisk også skal bruge transport til meget andet i hverdagen.
Et andet København end for 20 år siden
Følelsen af at ens liv er skåret skarpt om i tre dele – bolig, arbejde og transport – afløses i de nye områder af sammenhæng og mindre stress, når bolig og arbejde eller studier let kan nås gennem en effektiv og pålidelig kollektiv transport.
Det er mere end 20 år siden, København fik sin første metro og på den måde bandt byen sammen. I dag har vi et andet København end dengang. Byen har udviklet sig med stormskridt, og metroen kan tage sin store del af æren for, at København i dag er en af verdens mest attraktive byer at bo i.
Ser vi på aftalen mellem Københavns Kommune og staten om den nye metro og det første skridt i retning af en Østlig Ringvej/havnetunnel, er det klart, at kommunen står for den største del af finansieringen. Men staten er dog med, og det er glædeligt at regeringen anerkender, at en investering i vores eneste storby også er en investering i hele landet.
For det er kun København, der kan konkurrere med kraftcentre som Hamborg og Berlin. Vi ved fra talrige undersøgelser, at infrastrukturen er et afgørende parameter, når udenlandske investorer skal finde nye lokationer.

Ruster København til fremtiden: Sparer op til mere metro
En fortsat udvikling af metrosystemet i byen er med til at fastholde København i toppen af konkurrencen om, hvor de dygtigste medarbejdere og studerende finder hen, når de ser på Europakortet.
Med investeringer følger ansvar. Så bygge- og ejendomsbranchen må gå i tænkeboks og finde på attraktive løsninger, når der skal bygges nyt. Vi skal tænke i reduceret klimabelastning, genanvendelse og trivsel i boligområderne. Vi har lært at livet leves mellem boligerne, og vi skal tage gode og dårlige erfaringer med, når vi i dialog med de kommende beboere planlægger det spritnye København.