Mere bæredygtigt byggeri forudsætter øget digitalisering

I takt med med at kravene til bæredygtige byggeprocesser stiger, skal det byggede også blive et mere bæredygtigt produkt. I kombination med krav om lavere byggeomkostninger gør dette digitalisering til en forretningskritisk faktor selv på kort sigt.
Ibrahim Imam er grundlægger og CEO for PlanRadar. Pressefoto.
Ibrahim Imam er grundlægger og CEO for PlanRadar. Pressefoto.

Bygge- og ejendomssektoren er den sektor, der bidrager mest til drivhusgasemissioner, og tallene går også i den forkerte retning. Selvom stigningen til dels hænger sammen med det høje tempo i byggeriet, skal alle aktører hjælpe til at reducere emissionerne, især hvis vi skal være i stand til at nå netto-nulmålet i 2045.

Derfor stilles der stadig højere krav til byggeprocesserne, samtidig med at de bliver mere komplekse og inkluderer flere leverandører og andre interessenter. Alt i alt betyder dette, at mere information strømmer gennem processen, der skal udføres af flere mennesker og helst på kortere tid end før. Samtidig med at kvalitet, sikkerhed og rentabilitet opretholdes.

Corona-pandemien har også betydet færre fysiske møder og dermed dårligere muligheder for at kommunikere effektivt i projekter.Ny teknologi, der letter, strømliner og sikrer kvaliteten af byggeprocessen, er en lavhængende frugt for virksomheder, der både vil bidrage til bæredygtighedsmålene og styrke deres forretning og rentabilitet. Undersøgelser viser imidlertid, at bygge- og ejendomsbranchen stadig er en af de mindst digitaliserede sektorer. I dag håndteres projekternes information, dokumentation og kommunikation normalt i forskellige kanaler og med forskellige medier – og er præget af dårlig kontrol og manglende gennemsigtighed. Ikke sjældent mangler mange ledere og medarbejdere adgang til kritisk information – de modtager det for sent eller slet ikke.

Med moderne digitale værktøjer til informationsadministration er det muligt i realtid at dele de data, der driver byggeprocessen fremad og samtidig minimerer fejl og risiko for forsinkelser. Dette gælder både store infrastrukturprojekter og mindre renoveringer. Hos PlanRadar har vi set projekter, hvor omkostningerne er reduceret med 40 procent og tidsbesparelser på op til syv timer pr. arbejdsuge, når oplysningerne om byggeprocessen deles i vores service.

Det handler om at dele oplysninger med alle, der har brug for det. Det er på det tidspunkt, gevinsten opstår – miljømæssigt såvel som forretningsøkonomisk. Selv når nye medarbejdere går ind i de forskellige faser i forskellige projekter, betyder delt konstruktionsinformation, at de kommer hurtigere ind i arbejdet og har mulighed for at gøre det rigtige fra starten.

Digitalisering af byggeprocessen er uundgåelig i det lange løb. Men hvorfor vente, når værktøjerne og oplevelsen allerede findes og bidrager til mere bæredygtige byggeprocesser?

Relateret indhold