Med genbrug skal fremtidens boliger bygges

Venstre har sammen med resten af regeringen og en bred vifte af Folketingets partier sørget for, at byggeriet fra næste år belønnes for brug af genanvendelsesmaterialer, så vi højner genbrug og mindsker storforbrug.

Genbrug er bæredygtigt. Genbrug er billigt. Genbrug er bedst. Vi bliver flere og flere danskere, og vores levemønstre ændrer sig, så flere for eksempel bor alene. Derfor bygges der flere boliger. Byggeriet spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, og nu giver regeringen og en række partier bedre mulighed for øget genbrug af så mange materialer som muligt.

Ligesom det var for vores bedste- og oldeforældre, skal genbrug være en naturlig del af vores forbrug, da det er godt for klimaet, miljøet og økonomien. Den form for genbrug tilskynder vi nu med en ansvarlig og bred aftale om bæredygtigt byggeri, hvor Venstre sammen med de andre aftalepartier tager et skridt mod en bedre og grønnere verden for de kommende generationer.

Det eneste ansvarlige

Venstre har sammen med resten af regeringen og en bred vifte af Folketingets partier sørget for et skridt på vejen til grønnere byggerier og grønnere boliger. Fra næste år vil byggerier belønnes for brug af genanvendelsesmaterialer, så vi højner genbrug og mindsker storforbrug.

Det gør vi fra 2024 ved at lade CO2-udledningen for genbrugsmaterialer udgøre en fast lav procentsats i udregningen af bygningers klimapåvirkning. Procentsatsen vil starte på 0 % og revideres i slutningen af 2025 af aftalepartierne. Som henholdsvis boligordfører og klimaordfører ser vi det som vores opgave og pligt at give de næste generationer en sundere og grønnere verden. Vi kan ikke være andet bekendt.

Derfor er vi rigtig glade for denne tillægsaftale om bæredygtigt byggeri. Med aftalen vil vi skabe incitament for byggebranchen til at genbruge materialer i nye byggerier, så vi i Danmark kan bygge mere bæredygtigt. På den måde bliver det nemmere for bygherrer at vælge de grønne genbrugsløsninger i byggerier, og det er væsentligt for, at bæredygtigt byggeri vil udgøre en anseelig del af den danske klimaindsats.

Det eneste ansvarlige er at skabe en grønnere og bedre verden for de kommende generationer. Det gør vi blandt andet med mere genbrug. Genbrug er bæredygtigt, billigt og begavet. Græsset er ikke altid grønnere på den anden side af hækken, men fremtidens byggeri skal være det.

Relateret indhold