Lærlinge arbejder – og skal derfor have løn

Chefkonsulent Heike Hoffmann, Håndværksrådet.
Chefkonsulent Heike Hoffmann, Håndværksrådet.

Spørgsmålet om, hvorvidt lærlinge skal have SU i stedet for lærlingeløn, er en besnærende tanke, hvis man forestiller sig, at det kan skabe flere praktikpladser og samtidig gøre det billigere for virksomhederne at have lærlinge. Men virksomhederne får både arbejdskraft og andre fordele ved at betale løn i stedet for at lade staten udbetale SU. Derfor siger Håndværksrådet klart og utvetydigt nej til lærlinge på SU. Lærlingene arbejder og producerer, når de er i virksomhederne, og derfor skal de have løn ligesom de øvrige ansatte.

Tre fordele

Håndværksrådet ser mindst tre fordele ved at holde fast i princippet om at udbetale løn til lærlinge: For det første gør lønnen erhvervsuddannelserne til et attraktivt valg, da lærlinge og elever ikke i samme grad som deres kammerater på gymnasiet har mulighed for fritidsjob ved siden af. For det andet: Hvis vi lader lærlingene få SU, risikerer vi en diskussion om deres retsstilling, som kan gøre det væsentligt mere uklart, hvad en lærling må og ikke må. For så er han eller hun jo ikke ansat, men ?kun? under uddannelse. For det tredje er lønnen også den pris, som danske virksomheder betaler for at fastholde deres indflydelse på erhvervsuddannelserne: virksomhedernes rolle i partssystemet, der sikrer virksomhederne indflydelse på de uddannelser, de har den allerstørste interesse i.

Flere af de undersøgelser, der foreslår SU som et middel til at skabe flere praktikpladser, fokuserer på de virksomheder, der i forvejen uddanner lærlinge. Vores holdning er, at vi skal skabe flere praktikpladser ved at gøre det interessant for flere virksomheder at uddanne lærlinge.

Tror på reform

Om kort tid træder reformen af erhvervsuddannelserne i kraft med et meget stort fokus på kvalitet, talenter og med adgangskrav. Her ligger der efter Håndværksrådets opfattelse mange flere lærepladser gemt end i SU.

Vores virksomheder har i årevis efterspurgt kvalitet i erhvervsuddannelserne og motiverede, dygtige lærlinge. Med reformen tror vi faktisk på, at det er det, vi får. Mere motiverede lærlinge, et højere bundniveau og fokus på ambitiøse lærlinge, også med eux, vil på sigt føre til, at flere virksomheder igen får lyst til at uddanne lærlinge.

Relateret indhold