Konsolideringen fortsætter hos danske rådgivende ingeniører

Henrik Garver, direktør i FRI. Pressefoto.
Henrik Garver, direktør i FRI. Pressefoto.

Danmarks største rådgivervirksomhed Rambøll offentliggjorde igår købet af rådgivningsvirksomheden Environ med 1.500 ansatte, der både er tilstede på hjemmemarkedet i USA og i 20 andre lande. Det er det tredje opkøb, Rambøll har foretaget i år, og det understreger den tendens i branchen, der ikke blot er gældende i Danmark, men i hele Verden, at den rådgivende ingeniørbranche er præget af opkøb og fusioner.

De mange opkøb, som vi har set blandt førende danske rådgivende ingeniørvirksomheder i 2014, er nødvendige for at være med i konkurrencen om de større opgaver. Virksomhederne bliver mere attraktive over for både kunder og ansatte, når de vokser og kan trække på internationale kompetencer i forhold til kundernes projekter, samtidig med at medarbejderne får mulighed for at bruge deres spidskompetencer på at løse opgaver i udlandet.

Flere opkøb

I 2014 har de danske rådgivende ingeniører, i tillæg til en fortsat stærk organisk vækst, også foretaget flere opkøb.

NIRAS købte i juli BVK Projektering i Holbæk, der er specialister inden for afløbsteknik, veje og byplanlægning. COWI har i år købt virksomhederne Donaldson Associates (UK), der er specialister inden for bygning og projektering af tunneller og Apsilon, der er specialister inden for jernbaneteknik. Rambøll har ud over det netop annoncerede køb af Environ i USA blandt andet købt Byggedivisionen hos Pöyry i Finland og den rådgivende ingeniørvirksomhed Putz & Partner.

Opkøbene er kendetegnet ved, at det er specialistfunktioner, som styrker rådgivernes eksisterende kompetencer og samtidig rykker dem “en liga op” både i global sammenhæng og på de individuelle markeder. I et marked, hvor der er konkurrence om arbejdskraft, er opkøb også en måde hurtigt at sikre sig en markant vækst i kompetente og relevante medarbejdere med henblik på at kunne levere endnu bedre løsninger. Det vil styrke FRI-virksomhedernes konkurrenceevne og bidrage til, at Danmark generelt på alle de områder, hvor vi som branche leverer design og rådgivningsydelser, fra byggeri og anlæg, til miljø og industrielle processer, får et fornyet løft. Og det vil igen bidrage til at øge produktiviteten.

Relateret indhold