Københavns knap så høje klimaambitioner

De rådgivende ingeniører hos Bang & Beenfeldt føler sig nærmest krænket på hele branchens vegne, når politikere - som man over weekenden har kunnet læse i flere medier - trækker stikket på Københavns klimaambition om at være CO2-neutral i 2025.
Jeppe Blohm Nielsen, adm. direktør i Bang & Beenfeldt, rådgivende ingeniører.
Jeppe Blohm Nielsen, adm. direktør i Bang & Beenfeldt, rådgivende ingeniører.

Hele verden hyldede København for sine ambitiøse klimaplan, da man i 2012 erklærede, at København skulle være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men her ti år efter, må man forstå, at det bliver vi så ikke alligevel, kunne vi læse på flere medier i går.

Det skyldes angiveligt nogle fodfejl i beregninger og teknikaliteter i klimaplanen. Men uanset hvad (sø)forklaringen er, så står det bøjet i neon, at de høje ambitioner slet ikke er så høje alligevel. Og man må undre sig. Jeg undrer mig. En svær skuffelse melder sig faktisk.

Byggeriet leverer på innovation, velvilje og ambition

I denne uge har byggebranchen netop været samlet på årets bæredygtige byggeevent Building Green i Forum, som i år kunne melde om rekordstort antal besøgende.

Da jeg forleden var forbi messen, var det svært at overse de høje ambitioner, der lever i bedste velgående herude i byggeriet. Vi ved, vi har et stort ansvar at løfte, og det skorter ikke på velvilje, innovation og de nødvendige samarbejder mellem parterne i branchen. Derfor denne skuffelse.

Ild i øjnene og et kæmpe drive

For jeg kan se, hvordan ilden brænder i øjnene på såvel producenter, leverandører og rådgivere for at få lov at levere løsninger til vores klimaproblemer. Der er et kæmpe drive til at løse vores fælles klimaudfordringer – både løsninger til nybyggeri og eksisterende bygninger.

I Forum stod en kødrand af etablerede virksomheder og iværksættere, som har udviklet nye metoder, produkter og gjort sig en masse tanker om, hvordan vi kan løfte bæredygtige løsninger ind i virkeligheden.

En virksomhed som vores egen har en medarbejder dedikeret til udelukkende at drive vores bæredygtighedsindsats og er til stede under hele messen udelukkende for at netværke og finde nye muligheder og samarbejdsformer, der kan skubbe det cirkulære byggeri frem. Bemærk: For at netværke, ikke for at reklamere for vores ydelser. Vi tager til Building Green alene for at tale ansvar, løse problemer, se muligheder, blive inspireret og dele ud af vores viden og blive klogere. Fordi vi faktisk mener det.

Skarpe hjerne løber panden mod muren

Så når jeg læser om den – undskyld mig – slappe tilgang til Københavns klimaplan fra politisk hold, så føler jeg mig nærmest krænket på hele branchens vegne.

Det er ikke engagement, brain-power eller løsninger, der mangler. Det taler sit tydelige sprog på et arrangement som Building Green. Branchen er klar. Men hvad er det så, der går galt, og betyder, at branchens skarpeste hjerner løber panden mod muren gang på gang?

Det må være tydeligt for enhver, at vi har brug for mere ambitiøs klimapolitik. Vi har brug for politik, som tager ansvar, og som fremmer mulighederne for, at alle os aktører kan komme i mål med vores innovative løsninger.

Ganske enkelt ikke godt nok

Vi skal gøre op med fortidens forkerte beslutninger og systematikker. Det kræver mod, javist, men det er nødvendigt. Og det er nødvendigt nu.

At indse – efter små 10 år – at klimaplanen ikke holder alligevel, det er for sent. Det er direkte dumpet, og ganske enkelte ikke godt nok.

Jeg tror på, at vi bliver nødt til at reformere tilgangen til byggeri i Danmark radikalt, før det rykker.

Det nytter ikke, at vi virksomheder pumper uanede ressourcer i at skabe løsningerne, og at en hel branche står i Forum og næsten træder hinanden over tæerne i det bæredygtiges tjeneste – for så at opleve, at gassen går af ballonen, så snart løsningerne rammer virkeligheden og politikerne.

Relateret indhold