Klimarådet vælger samme grønne tone som erhvervslivet

Underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq. Foto: Jeppe Carlsen.
Underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq. Foto: Jeppe Carlsen.

Der er brug for en bred, grøn indsats, hvis Danmark skal opfylde regeringens målsætning om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen. En indsats, som blandt andet kombinerer et større fokus på energieffektiviseringer, grønne afgifter og totaløkonomi i byggeriet.

Derfor glæder vi os også over, at netop disse tre elementer er nogle af grundpillerne i den rapport, som Klimarådet i dag præsenterer. Vi letter simpelthen på hatten for indholdet i rapporten, som på detaljeret vis anviser en lang række tiltag, der bør indgå i de kommende års danske klimaindsats. Rigtig mange af forslagene flugter med de anbefalinger, vi som organisation har fremlagt – eksempelvis i rapporten “Sæt strøm til fremtiden” fra oktober sidste år.

Det er en styrke, når Klimarådet og erhvervslivet understreger mange af de samme elementer i den grønne omstilling. Det gør det lettere for regeringen at skabe tiltag med bred opbakning og opnå en hurtig implementering.

Der er et stort potentiale for at spare energi ved at optimere bygningernes tekniske installationer i form af eksempelvis varmesystemer, ventilation og belysning. Noget, Klimarådets rapport da også peger på.

Varmepumper er en god idé

Især Klimarådets anbefaling; at nye afgifter bør understøtte et grønt og fleksibelt energiforbrug og fremme brugen af el til bygningsopvarmning – ikke mindst ved at udbrede brugen af varmepumper, er en brand god tanke.

Særlig vigtigt er det, at Klimarådet, ligesom vi, fremhæver energieffektivisering som en forudsætning for, at den grønne omstilling sker billigst muligt for samfundet. Det er desværre et område, politikerne har nedprioriteret voldsomt, men forhåbentlig kan den nye rapport være med til at skabe bred politisk anerkendelse af, at netop energieffektiviseringer skal spille en central rolle for fremtidens klimapolitik.

Samtidig kan investeringer i intelligent styring af de tekniske installationer medvirke til at reducere energiforbruget på tidspunkter, hvor elprisen er høj, og dermed levere den nødvendige fleksibilitet til et energisystem med en høj grad af svingende energiproduktion fra vind og sol.

Samtidig er vi helt enige i, at man i langt højere grad bør tænke i totaløkonomi ved investeringer i for eksempel energirenoveringer, så man i højere grad inddrager driftsudgifterne i beslutningsprocessen og ad den vej prioriterer de løsninger, der har de bedste potentialer på lang sigt.

Særlig vigtigt er det, at Klimarådet, ligesom vi, fremhæver energieffektivisering som en forudsætning for, at den grønne omstilling sker billigst muligt for samfundet.

Relateret indhold