Klar voldgiftskendelse cementerer totalentreprenørers undersøgelsespligt og ansvar

En sag i voldgiftsretten fastslår, at totalentreprenøren har en række pligter og ansvar ved byggeriets udførelse, som ikke blot kan sendes videre til bygherre.

I en nyligt trykt kendelse fra Voldgiftsnævnet (TBB2021.1165) fik Bygherre ret usædvanligt fuldt medhold i alle punkter. Det var voldgiftsrettens vurdering af Totalentreprenørens pligter og ansvar, som i sidste ende blev afgørende for kendelsens udfald.

Voldgiftsretten slog nemlig fast, at:

1) Det var Totalentreprenøren, der selv på forhånd skulle have undersøgt og afklaret, at et planlagt indgreb i en eksisterende bygningskonstruktion ville kræve eftervisning efter nye og skærpede normer, jf. byggelovens § 2 og 16.

Da Totalentreprenøren opdagede konsekvenserne af det planlagte projekt for sent, blev krav om betaling af ekstraarbejder og forsinkelse i den forbindelse afvist.

2) Det var Totalentreprenøren, der skulle sikre, at almindelige myndighedskrav til ekstern støj (Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier) var overholdt, og det var herunder op til Totalentreprenøren at skaffe oplysninger om lydniveauer for det planlagte projekt.

Da Totalentreprenøren også var for sen til at opdage udfordringer med overholdelse af lydniveauer, blev krav om betaling af ekstraarbejder og forsinkelse herfor tillige afvist. Voldgiftsretten fastslog i den forbindelse, at en totalentreprenør ikke må søge om dispensation uden godkendelse fra bygherre.

Når der ikke var taget forbehold i tilbuddet, stod Totalentreprenøren på mål for, at de almindeligt gældende myndighedskrav kunne overholdes.

3) Det var Totalentreprenørens ansvar på forhånd at have overblik over myndigheders krav til dokumentation for gennemførelse af projektet.

Der var ikke grund til at stille spørgsmålstegn ved myndighedernes sagsbehandling, og forsinkelse med byggetilladelse og godkendelser var en konsekvens af, at Totalentreprenøren haltede bagud med dokumentationen.

Bygherres håndhævelse af dagbod i alle 126 dage, som byggeriet var forsinket, var herefter berettiget, og alle formalia (varsel, ikrafttræden samt løbende notering) var overholdt hele vejen.

Under de konkrete omstændigheder var det Totalentreprenørens lod at have det fulde overblik over, hvad der skulle til for at opnå den løsning, der var budt ind med.

Totalentreprenøren skulle selv afklare dette på forhånd og have indregnet eventuelle nødvendige tiltag i prisen. Uden noget konkret forbehold i tilbuddet kunne bygherre, der havde valgt totalentreprise, regne med, at Totalentreprenøren havde taget højde for både den praktiske udførelse og overholdelse af myndighedskrav.

Relateret indhold