Ingen opnår fremtidig succes uden at have styr på ESG

Med skærpede krav til et mere bæredygtigt byggeri styrkes virksomhedernes efterspørgsel på viden og kompetencer inden for begreber som ESG.

Fra og med 2024 skal større virksomheder i bygge- og anlægsbranchen rapportere om deres arbejder med den bæredygtige omstilling, herunder forbrug og CO2-udledninger, sociale forhold, medarbejdere, menneskerettigheder mm.

Områder, som de færreste i branchen beskæftigede sig med for blot få år siden, men som nu bliver afgørende for den enkelte virksomheds fremtidige succes – og måske endda overlevelse.

Læs også: En udfordret branche ændrer efterspørgslen til kompetencer

I Amalie Search & Selection oplever vi derfor en stigende efterspørgsel på specialistviden inden for ESG, der står for Environment, Social, Governance.

Begrebet er skabt som en målbar enhed, der afspejler virksomhedens belastning på miljøet og sociale samt ledelsesmæssige forhold.

For 15-20 år siden vandt CSR (Corporate Social Responsibility) ind i mange selskaber og organisationer, og mens det sociale- og miljømæssige aspekt går igen, er i ESG tilføjet ‘governance’, som fortæller om en virksomheds ledelsesmæssige forhold herunder dens etik, niveau af korruption, diversitet, ledelsesstil mm.

Forskellige niveauer af kompetencer

Kravene til ledere og specialisters kompetenceniveau varierer dog:

Fra eksempelvis stillinger som ‘DGNB Auditor’ til ‘Sustainable Design Associate’, hvor førstnævnte er certificeret og dermed behersker alle aspekter i opførelsen af et DGNB-byggeri til blot at have kendskab.

Ligeledes behøver en projektleder på et byggeri med ambitioner om certificering (endnu) ikke selv at være certificeret, men skal have erfaring fra at have gennemført ét.

Læs også: En attraktiv arbejdsplads er afgørende for virksomhedens vækst

Dette skyldes blandt andet, at branchen stadig kun befinder sig i begyndelsen af den grønne omstilling, og at antallet af certificerede ledere og specialister fortsat er forholdsvist begrænset.

Der er dog ingen tvivl om, at dette hurtigt vil ændre sig – som behovet for dokumentation og analyse af bæredygtighedstiltag, LCA- og LCC-beregninger, viden om lavemissionsbyggeri mv. har gjort.

ESG-fokus tiltrækker arbejdskraft

Vi skal ikke længere end 3-4 år tilbage, før begrebet ESG var ukendt for mange. Men selvom EU-kravet fra og med 2024 i første omgang kun gælder de større virksomheder, gør resten af branchen klogt i allerede nu at styrke sig inden for området og dermed vinde konkurrencemæssige fordele.

Den grønne omstilling afhænger som bekendt af hele værdikædens indsatser, og kompetencer inden for ESG vil derfor komme enhver virksomhed – stor som lille – til gavn, når byggeopgaver bliver udbudt, og samarbejder skal indgås.

Men et fokus på ESG kan også være med til at fremtidssikre virksomheden ift. arbejdskraft.

De 25-35-årige stiller i dag høje etiske krav til den virksomhed, de arbejder for, og mens lønnen i årtier har afgjort manges arbejdsplads, betyder netop bæredygtighed, ligestilling, diversitet og social ansvarlighed stadig mere for de nye generationer.

Relateret indhold