Danmarks Statistiks månedlige sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri og anlæg kravlede i februar endnu et nøk opad fra -5 i januar til nu -3.
Det var allerede forventningen i 2016, at byggeriets sammensatte konjunkturindikator for første gang siden 2007 ville ramme det positive felt. Det skete ikke, men meget tyder på, at det i stedet kommer til at ske i 2017. Det er især boligbyggeriet, der kaster en øget optimisme af sig, og bedringen på boligmarkedet smitter også positivt af på renoveringsaktiviteten.
Men selvom byggeriets overordnede konjunkturtendens er positiv, så giver konjunkturbarometret for februar alligevel et vidnesbyrd om, at der trods alt er en verden udenfor de travle byggepladser i København og Århus.
Der er fortsat en overvægt af virksomheder svarende til 24 procent af beskæftigelsen, der i den seneste temperaturmåling angiver at mangle opgaver, mens ‘kun’ 16 procent mangler arbejdskraft. Så selvom det ligesom i et skakspil er vigtigt at tænke flere træk frem og udvise rettidig omhu i uddannelsessystemet og i reformsporet, så er det omvendt også vigtigt at få de rette proportioner ind i debatten om mangel på arbejdskraft.