Hvem vinder med håndværkerfradraget?

Håndværksrådets administrerende direktør, Ane Buch. Foto: Håndværksrådet.
Håndværksrådets administrerende direktør, Ane Buch. Foto: Håndværksrådet.

Nogle politikere mener, at danskerne ikke vinder særligt meget ved at støtte op om håndværkerfradraget i næste års finanslov. Vi kunne godt tænke os at vide, hvem det egentlig er, de taler om. For politikerne taler ikke om den unge håbefulde lærling, der har sendt 400 ansøgninger ud og stadigvæk ikke har fået en læreplads.

Politikerne taler heller ikke om den håndværksmester, der hjertens gerne ville ansætte en lærling, med som ikke har nok arbejde til hverken sig selv eller til lærlingen. Arbejde, som håndværkerfradraget kunne være med til at skabe.

Sidste år foretog Håndværksrådet en undersøgelse blandt små og mellemstore virksomheder, hvor 36 procent svarede, at mangel på arbejdsopgaver er årsagen til, at de ikke uddanner lærlinge. Arbejdsopgaver, som håndværkerfradraget ville være med til at skabe.

Det sidste skub

Håndværksrådets undersøgelse fra juni 2014 viser, at halvdelen af de små og mellemstore virksomheder forventer, at omsætningen og beskæftigelsen vil falde, hvis håndværkerfradraget ikke bliver forlænget.

Politikerne taler ikke om de danskere, der bor ude i landdistrikterne. Da håndværkerfradraget i 2013 også blev udvidet at omfatte fritidshuse, bidrog det til at holde omsætningen og dermed beskæftigelsen oppe hos håndværksmestrene i sommerhusområderne, hvilket igen også havde en positiv afsmitning på det lokale erhvervsliv i landdistrikterne.

Ifølge skats hjemmeside var 6,4 procent af fradragene givet til fritidshuse, som rundt regnet svarer til 860.000 indberettede hvide håndværkertimer.

Flere penge i kassen

Politikerne taler heller ikke om alle danske skatteydere, der hvert år betaler til fællesskabet og forventer, at andre gør det samme.

Det er rigtigt, at håndværkerfradraget i første omgang koster noget, men udover at skabe jobs og lærepladser, har håndværkerfradraget i perioden 2011 til 2013 gjort 6,7 millioner sorte arbejdstimer hvide, hvilket omregnet i kroner svarer til, at der er rullet 1,2 mia. flere kroner ind i statskassen.

Så når nogle politikere mener, at der ikke er meget at vinde ved at bevare håndværkerfradraget i næste års finanslov, så synes vi, de skulle spørge lærlingen uden læreplads; håndværksmesteren med faldende omsætning; børnefamilierne, der overvejer at få udført sort arbejde; danskerne i landdistrikterne, som overvejer at flytte for at få et arbejde og skatteyderne, hvor 500.000 sidste år benyttede sig af håndværkerfradraget.

Det kan være, de har en anden mening.

Relateret indhold