I lyset af den store økonomiske usikkerhed, coronakrisen har ført med sig, har regeringen besluttet at fjerne anlægsloftet og give kommunerne mulighed for at igangsætte eller fremrykke planlagte anlægsprojekter, så økonomien kan holdes i gang. Det er den helt rigtige beslutning, men Green Building Council Denmark opfordrer samtidig til, at man tænker langsigtet, når først anlægsmilliarderne kommer ud at rulle.
Vi står i en utroligt ulykkelig situation, som regeringen gør alt, hvad den kan, for at reducere konsekvenserne af, og det bakker vi selvfølgelig fuldt op om. Jeg mener, det er rigtig fornuftigt at fjerne anlægsloftet og give en håndsrækning til byggeriet, men hvis vi skal forhindre, at vi håndterer én krise ved at skabe en anden, så er det afgørende, at vi tænker langsigtet og sikrer, at der bygges så bæredygtigt som muligt.
Benhård prioritering
Green Building Council Denmark anbefaler derfor, at regeringen sammen med kommunerne stiller krav til klimaaftrykket, cirkulære tiltag samt sikrer mere langtidsholdbare bygninger.
Vi har fuld forståelse for, at der må prioriteres benhårdt politisk i disse dage, men når vi bygger i Danmark, skal vi bygge godt, bæredygtigt og langtidsholdbart til glæde for både klimaet og alle de mennesker, som hver dag skal benytte bygningerne. Ellers ender vi med at gøre os selv en kæmpe bjørnetjenste.
Ifølge tal fra Trafik- og Byggestyrelsen står byggeriet i Europa for ca. 40 procent af materiale- og energiforbruget, og bidrager samtidig til mellem 20 og 35 procent af de væsentligste skader på miljøet. Konkret i Danmark står byggeriet desuden for 30 procent af den samlede affaldsmængde. Det er værd at have for øje, når nye byggeprojekter skydes i gang.