Den anden dag i radioen hørte jeg en kvindelig politiker sige, at det ikke er noget problem, at den udenlandske arbejdskraft er på vej ud af Danmark igen, da det bare presser virksomhederne til at uddanne nogle af alle de arbejdsløse. Det lød faktisk som om, at virksomhederne havde godt af at blive holdt lidt til ilden.
Politikeren ved tilsyneladende ikke, hvilket socialt ansvar de små- og mellemstore håndværks- og industrivirksomheder tager hver eneste dag – hele året rundt. De arbejder på højtryk for at uddanne, hvad uddannes kan. De tager alle de lærlinge, de kan bære, og stort set al den danske og udenlandske arbejdskraft, de kan få.
Har de ikke kvalifikationerne, så uddanner virksomhederne dem. Danske håndværks- og industrivirksomheder har nemlig ikke fine fornemmelser. De skal bruge hænder som aldrig før, og de gør alt, hvad de kan. Der er nemlig fuld gang i produktionsdanmark, men man har ikke ret mange hænder at rutte med, da der i årevis er ført en uddannelsespolitik, der ikke matcher arbejdsmarkedets behov.
I rigtig mange virksomheder er derfor en tredjedel af medarbejderne lærlinge. Og her knokler man for at få det til at fungere. For eksempel kender jeg virksomhedsejere, der henter de unge om morgenen – ellers møder de ikke til tiden. Og endda i ét tilfælde smører madpakke til både sig selv og sin lærling – for han husker det ikke selv. Har betalt indskud til lejlighed af private penge – så han kunne få et sted at bo. Har betalt spillegæld – så han kunne koncentrere sig om sit arbejde. Det er altså ikke den gode vilje, der mangler.
Det er næsten ligegyldigt hvilken virksomhed, jeg taler med, så har de gjort en særlig indsats for at få unge, indvandrere, arbejdsløse, eller hvad deres baggrund nu måtte være, i gang. Behovet for hænder er så stort i mange virksomheder, at så længe de har den rigtige indstilling, er der arbejde til dem. Herefter må man lære dem resten.
Så når jeg hører sådan en virkelighedsfjern snak om arbejdsudbuddet komme sivende fra det politiske lag, tænker jeg, at der er rigtig meget, som mange ikke ved om, hvordan grundlaget for en stor del af Danmarks velstand bliver skabt. Men det kan vi da lære dem.