Kommentar fra DI til 3. behandlingen i Folketinget af L121 om afskaffelse af fradragsret for energirenovering efter boligjobordningen:
Tirsdag 22. marts kl. 14.30 blev det vedtaget i Folketinget – med 49 stemmer for, 36 imod og 4 hverken for eller imod – at der fra 1. april i år ikke længere gives fradrag for energirenovering og andre grønne håndværksydelser efter Boligjobordningen.
DI beklager, at energirenoveringsdelen af Boligjobordningen helt afskaffes. Som en del af den økonomiske stimulans i forbindelse med coronakrisen blev håndværkerfradraget ekstraordinært udvidet i 2021.
Det var hele tiden tænkt som et midlertidigt tiltag og derfor var det fornuftigt at rulle forhøjelsen af det årlige fradragsbeløb tilbage igen.
Men det er trist, at det snævre flertal bag finanslovsaftalen for 2022 nu har taget skridtet videre og helt har afskaffet energirenoveringsdelen af håndværkerfradraget.
Energirenoveringer er nøglen
Dermed bliver barnet skyllet ud med badevandet og boligejerne bliver nu frataget et vigtigt økonomisk incitament til at sætte gang i energirenoveringer som f.eks. installering af varmepumper. Det er ellers en vigtig brik både i at leve op til vores klimamålsætning og i på sigt at gøre os uafhængige af Putins naturgas.
Der er sket uendelig meget i international politik og økonomi siden finanslovsaftalen blev indgået i begyndelsen af december.
Og sandt er det, at de eksorbitant stigende gas- og energipriser i sig selv på den kedelige måde udgør et øget incitament for boligejerne til at omlægge energiforsyningen f.eks. fra gas- og oliefyr til varmepumper – men derfor havde det været så meget desto mere nyttigt, hvis der stadig, og hele året rundt, var en økonomisk gulerod via et beskedent skattefradrag for forbrugerne til at sætte den slags energirenoveringer i gang.
Nu er politikerne så i resten af 2022 pisket til enten at optimere eksisterende støtteordninger som f.eks. Bygningspuljen eller at opfinde nye incitamenter til energirenovering af bolig- og bygningsmassen – en øvelse, som vi naturligvis fra DI ´s side går konstruktivt ind i.
Molboagtigt
Men det havde unægtelig virket knapt så molboagtigt, hvis man ikke havde skyllet energirenoveringsdelen af boligjobordningen helt ud med badevandet her tre måneder inde i året.
Siden håndværksdelen af Boligjobordningen i 2016 blev indsnævret og målrettet energirenovering har formålet ikke længere været at øge beskæftigelsen, men primært at bidrage til den grønne omstilling. Siden 2016 er der kun blevet givet skattefradrag efter en meget snæver såkaldt “positivliste” af energirenoveringer.
I den proces er der da også sket det, at der nu er flere, der benytter servicedelen af boligjobordningen f.eks. til rengøring end dem, der bruger fradraget til energirenovering.
Boligjobordningen runder her i 2022 sin 11-års fødselsdag – men fra 1. april 2022 bliver der nu desværre tale om et håndværkerfradrag uden håndværk!