Gulvlæggernes gode, men ukendte fællesskab

Gulvlæggerfaget mangler arbejdskraft. Gulvskolen uddanner årligt 40 nye gulvlæggere, men vi kunne sagtens bruge det dobbelte. Problemet er, at faget ikke er særlig godt kendt i den brede offentlighed på trods af gode karrieremuligheder, et alsidigt arbejdsliv, god løn og et enestående fællesskab.

Gulvlæggerfaget kræver et særligt håndelag. Du skal have hænder som en kirurg, stabilitet som en snigskytte og evner som en kunstner for at blive en god gulvlægger.

Læs også: Aftale om at fjerne studiepladser kan puste til mangel på arbejdskraft

Den ene dag skal du lægge pæne parketgulve i en herskabsvilla, den næste dag skal du svejse vinyl på et badeværelse, den tredje dag lægger du tæpper på et kontor. Alsidighed er nøgleordet. Du kommer rundt på alverdens byggepladser og møder et hav af forskellige kunder.

Den eneste skole af sin slags

Gulvbranchen er også unik i den forstand, at du kun kan lære faget et sted i Danmark – nemlig Gulvskolen i Viborg. Det giver en helt særlig stemning, når du får undervisning side om side med alle gulvlæggere fra din generation. Du får venner for livet, som du deler branche med, og kommer du langvejs fra, kan du bo på Mercantecs kollegium, mens du går på skolen.

Læs også: Kultur i byggeriet: Håndværkerne er blevet glemt

Kollegiet er næsten som en efterskole med hygge, gamerrum og et væld af aktiviteter i fritiden. Konsulenter tager imod de unge efter skole, aftensmaden er kreeret af skolens kokkeelever, der er Champions League-aftener og endda en kollegiehund – den 90 kg. tunge mastiff, Diego, som elsker at blive kløet på maven.

Fast arbejde til alle svende

Og når du står med svendebrevet i hånden, er der fast arbejde. Du er eftertragtet arbejdskraft, får en god løn og bliver behandlet godt. Det er også en hurtig vej til en karriere som selvstændig. Rigtig mange af vores medlemmer starter deres egen virksomhed allerede, mens de er i 20’erne.

Alligevel mangler vi gulvlæggere. Vi uddanner 40 årligt, men vi kunne sagtens bruge dobbelt så mange i vores fag. Problemet er, at vores fag ikke er særlig godt kendt. Hvis du ikke har familie eller venner indenfor branchen, ved du ikke, at du kan blive gulvlægger. Konsekvensen er, at vi har et fag fyldt med fællesskab, lærepladser og smukt håndværk, som bare venter på at blive opdaget af den unge generation.

Læs også: Glem ikke virksomhederne, når I taler uddannelse

Så næste gang du ser et flot gulv, send en kærlig tanke til gulvlæggeren – og endnu bedre fortæl familien om faget, så vi kan sende flere til Viborg.

Relateret indhold