Grøn skattereform bremser arbejdet mod at nå regeringens klimamål

Regeringens udspil vil betyde en ringere europæisk konkurrenceevne og mindre kapital til investeringer i ny, grøn teknologi.
Administrerende direktør Gitte Krusholm Nielsen, Danske Tegl. Pressefoto.
Administrerende direktør Gitte Krusholm Nielsen, Danske Tegl. Pressefoto.

De danske teglværker har siden 1990 reduceret deres CO2-udledning med 50 procent og har således allerede på brancheniveau opnået EU’s klimamål. Med de eksisterende afgifter forventer branchen at nå i mål med regeringens klimamål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

Det arbejde vil blive bremset, hvis initiativerne i regeringens udspil til en grøn skattereform bliver gennemført.

Teglbranchen er i Danmark gået forrest og har taget ansvar for at få gennemført en grøn omstilling. Det har været uden nationale klimaskatter som pisk. Det ansvar vil vi fortsat gerne tage. Men regeringens udspil til en grøn skattereform betyder, at en branche – som ellers ville nå i mål med regeringens klimamål – nu får en markant sværere vej.

Regeringens intention med forhøjede energiafgifter er at initiere specifikke brancher til at blive grønnere. Ifølge Danske Tegl vil det midlertidig have den modsatte effekt for de danske teglværker.

Udspillet har det rigtige sigte i forhold til virksomheder og brancher, som ikke allerede har eller er i gang med at gennemføre en grøn omstilling. De danske teglværker er allerede rigtig langt i den omstilling. Effekten af diverse støtteordninger er derfor begrænset, og det nuværende udspil vil alt andet lige svække branchens konkurrenceevne. Den nødvendige kapital til grønne investeringer, forskning og produktudvikling, som ellers skulle have gjort branchen endnu grønnere, vil blive udfordret.

Dobbeltbeskatning vil koste arbejdspladser

Danske teglværker betaler allerede for deres CO2-udledning fra energiforbrug gennem EU’s kvotesystem. Kvotesystemet strammes væsentligt i de kommende år med færre og dyrere kvoter samt øgede omkostninger til følge.

Med det aktuelle udspil vil der ske en dobbeltbeskatning af teglværkernes energiforbrug, hvilket vil stille branchen ringere i den europæiske og internationale konkurrence.

EU anerkender qua deres kvotetildeling, at teglbranchen ikke er i stand til at bære flere afgifter uden tab af arbejdspladser. Vi vil derfor kraftigt opfordre til, at der ikke sker en dobbeltbeskatning af teglværkerne, som allerede betaler for deres udledning gennem EU’s kvotesystem. Det gavner hverken klimaet eller teglværkerne at betale forhøjede afgifter med penge, der kunne have være anvendt til grønne investeringer og ny teknologi.

Relateret indhold