Regeringen løftede lørdag en lille smule af sløret for en kommende klimaplan, der skal bringe Danmark frem mod målet om en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen i 2030. Regeringen vil således sætte fart i udfasningen af naturgas og olie til opvarmning ved blandt andet at gøre det billigere at skifte til varmepumper. Det er en strategi, der peger den rigtige vej.
Men vi mangler endnu at se den endelige plan. Det er fornuftigt, at der nu tages fat på at udfase den fossile bygningsopvarmning. Vi har længe argumenteret for, at det skulle gøres mere attraktivt for ikke mindst de private boligejere at skifte til grøn opvarmning.
Vi glæder glæder os derfor til at se den samlede klimaplan og til at se, hvordan regeringen i praksis vil omsætte de gode intentioner til handling. Når det er sagt, så skal vi ud af den økonomiske krise ved at tænke grønt og skabe private arbejdspladser. På varmeområdet sker det ved at motivere danskerne til at investere i eget hjem og ikke ved at gøre kommuner eller fjernvarmeselskaber til varmepumpeleverandører i konkurrence med lokale, private virksomheder. En løsning kunne desuden være at udvide den eksisterende boligjobordning, så man hæver det fradragsberettigede beløb til at omfatte materialer, når man eksempelvis får installeret en varmepumpe. Man kan også give mulighed for at overføre uudnyttede fradrag fra år til år. Det vil virkelig kunne få flere boligejere til at vælge en varmepumpe – i hvert fald mere end ved at straffe dem, der har et olie- eller gasfyr. Det til trods, er det rigtig positivt at regeringen sænker elvarmeafgiften og vil støtte udbredelsen af for eksempel varmepumper. Regeringen skal ikke gøre sig til dommer over hvilke forretningsmodeller, der skal drive markedet. Varmepumper på abonnement er en dyr løsning for forbrugerne, og langt de fleste vælger i dag at købe varmepumper på trods af de betydelige tilskudsordninger, der findes til varmepumper på abonnement. Vi noterer os også med tilfredshed, at regeringen vil gøre det billigere at bruge eksempelvis overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmesystemet, ligesom man vil afholde kommuner fra at vælge fossile løsninger, når de skal gennemføre varmeprojekter.