Fru Jensen holdt håndværkerne beskæftiget under coronakrisen

Tømrere og murere klarede sig fornuftigt gennem de første seks måneder af coronakrisen. Og det var ikke mindst hr. og fru Jensen, der holdt hånden under beskæftigelsen.
Direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk. Pressefoto.
Direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk. Pressefoto.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk har en klar fornemmelse af, at håndværkerne har haft nok at se til, mens Danmark var lukket ned.

Så snart vi havde overblik over konsekvenserne af nedlukningen den 11. marts, kom vi med en opfordring til private kunder om at hjælpe ved at sætte opgaver i gang. Og det var lige hvad de gjorde. Både de medlemmer vi har haft kontakt med i andre sammenhænge og dem, der deltog i vores spørgeundersøgelse siger, at netop private kunder satte ekstra gang i bestillingerne allerede fra slutningen af marts.

Det har betydet, at de fleste virksomheder kunne holde deres ansatte i job, har økonomien under kontrol og derfor har sparet samfundsøkonomien for penge via hjælpepakker eller unødvendige konkurser.

Til gengæld kneb det i de første måneder med de kommunale og statslige opgaver, som gik i stå, da medarbejderne i det offentlige blev sendt hjem. Først et godt stykke hen i forløbet og efter at anlægsloftet var blevet suspenderet, er der langsomt kommet gang i den del af aktiviteterne igen. Derfor har de virksomheder, der hovedsageligt arbejder for det offentlige haft det svært under krisen.

Dansk Håndværk har under krisen løbende spurgt ind til ordresituationen, når medlemmerne henvendte sig om faglig assistance. Desuden undersøgte man inden sommerferien via et spørgeskema om virksomhederne havde flere eller færre opgaver fra henholdsvis private og det offentlige end normalt.

Organisationen dækker også en række brancher indenfor byggeriet, både industri og andre håndværkstyper til det private marked. Her er udviklingen generelt den samme, lyder vurderingen.

Relateret indhold