Fremtidens arkitekt bygger broer

Partner Helle Juul, Juul Frost Arkitekter. Foto: Jes Larsen/Territorium.
Partner Helle Juul, Juul Frost Arkitekter. Foto: Jes Larsen/Territorium.

Arkitektens rolle har gennem de sidste 50 år bevæget sig i en mere demokratiskabende retning, hvor lokale interessenter i stigende grad er medproducenter. Men hvordan sikrer vi som arkitektstand, at interessenter bliver inddraget på en måde, som skaber reel merværdi – økonomisk, æstetisk og samfundsmæssigt? Hvordan sikrer vi, at opdragsgiver prioriterer interessentinddragelsen – også økonomisk?

Direktør Jesper Nygaard har præsenteret et nyt initiativ, hvor Realdania afprøver arbejdsformen “Collective Impact”. Ambitionen er at skabe langsigtede løsninger på komplekse samfundsproblemer på tværs af sektorer.

Interessenters behov, holdninger og fordomme i de helt tidlige faser er i stigende grad med til at definere den måde, vi planlægger for fremtiden – som integreret ressource i de tidlige udviklingsfaser. Målet er at skabe respekt og forståelse på tværs af synspunkter og skabe visioner med et fælles ståsted. Innovative idéer opstår ofte i nærkamp mellem interesser, men dialogplanlægningen anvendes også som et politisk redskab, der sikrer nærdemokrati i organisationer, kommuner og institutioner.

Juul Frost Arkitekter har udviklet og anvender løbende en metode, hvis relevans bliver tiltagende tydelig: “Behovsbaseret potentialeplanlægning”, som sidestiller dialog- og kortlægningsarbejdet med resultatet. Det kræver en åben tilgang til planlægningen, hvor vi som arkitekter i nogen grad må træde i baggrunden for at give plads til det midlertidige og foranderlige i robuste fælles visioner, som går på tværs af både sektorer, politiske interesser og private økonomiske, sociale eller etiske interesser.

Den behovsbaserede potentialeplanlægning finder også sin berettigelse i byggeprojekter. Behovet for en præcis definering af et fælles afsæt opstår som svar på tiltagende kompleksitet i både bygningens anvendelse, byggeprocesserne og det ansvar, vi som byggende har for at fremtidssikre ressourcer.

Vi håber, at Realdania benytter Collective Impact til at skabe en større kvalitetsdiskussion af arkitektens rolle som procesfacilitator. Vi savner en kollektiv bevidsthed, som strækker sig ud over arkitektstanden, omkring virkeligheden, når vi bygger broer mellem økonomiske, politiske, kulturbærende, historiske, æstetiske og følelsesmæssige interesser.

Relateret indhold