Er statsstøttede varmepumpe-selskaber fair konkurrence?

Anders Mortensen er medlem af byggeriudvalget i Arbejdsgiverne. Pressefoto.
Anders Mortensen er medlem af byggeriudvalget i Arbejdsgiverne. Pressefoto.

Arbejdsgiverne har intet imod abonnementsordninger for varmepumper. De bidrager til at landområderne i højere grad kan være en del af den grønne omstilling. Ikke mindst når man har in mente, at egenfinansieringen er svært for mange, da en varmepumpe typisk koster over 100.000 kroner.

Der bliver i Danmark solgt omkring 25.000 varmepumper om året. Det er ikke specielt mange, når der anslås at være er 140.000 oliefyr. Der er altså potentiale til at udbrede de mindre forurenende varmepumperne i langt større omfang til gavn for den grønne omstilling. Det er vi fuldt tilhængere af i Arbejdsgiverne.

Problemet opstår, når Energi-, Forsynings og Klimaministeriet har valgt at give 25 millioner kroner i statsstøtte til fem udvalgte virksomheder, der skal sælge varmepumper på abonnement. De konkurrerer mod installatører på et i forvejen trængt marked – og især de mindre virksomheder i landområderne rammes.

Konkurrere mod private

Efterfølgende er der så blevet givet 11 millioner kroner til tre virksomheder, der skal tilbyde varmepumper til erhverv. Heraf er to af virksomhederne de samme, som får støtte til at udbrede varmepumper til private. De har altså endnu flere af statens millioner at konkurrere mod private installatører for.

Flere af virksomhederne samarbejder i øvrigt med offentlige energiselskaber, og i flere tilfælde udspringer de direkte af offentlige energiselskaber. Energiselskaberne er monopolselskaber, der har en lang række fordele. Når de selskaber etablerer datterselskaber, har disse selskaber gavn af at have monopolselskaber i ryggen. Selvom der selvfølgelig skal være vandtætte skotter mellem selskaberne.

Senest har Energi-, Forsynings og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt vist gode toner ved at afsætte penge i energiaftalen til uddannelse af installatørerne, der sætter varmepumperne op. Arbejdsgiverne håber bare, at Energistyrelsen og ministeriet tager de konkurrenceforvridende statsstøtteordninger op til genovervejelse og i stedet indretter dem, så de kommer flere virksomheder til gavn.

Relateret indhold