Danmark og i særdeleshed byggebranchen har brug for arbejdskraft. Arbejdsgiverne har længe forsøgt at løse problemet med udenlandske medarbejdere. Men dem, der kommer hertil, skal arbejde på danske løn og arbejdsforhold.
Med den nye aftale åbnes for flere udlændinge uden for Europa, hvis de er ansat på en overenskomst. Samtidig tager man en række vigtige skridt i arbejdet for ordnede forhold.

DI Byggeri om nyt krav på byggepladser: Det handler om tryghed og orden
Hos Danske Byggefag støtter vi fuldt op om aftalen, som indeholder en lang række meget fornuftige hensyn blandt med krav om overenskomster, som bør udbredes til andre ordninger for udenlandsk arbejdskraft.
Især forslaget om et fælles, nationalt ID-kort, som har stået højt på vores ønskeseddel i mange. At det nu kommer, er en markant milepæl i arbejdet for at sikre danske løn- og arbejdsvilkår i en branche, hvor alt for mange bliver udsat for snyd og svindel.
Alt for meget urent trav
Byggebranchen er i dag præget af en høj andel af udenlandsk arbejdskraft. I dag er det hver sjette medarbejder, der har et udenlandsk pas.
Samtidig viser alle erfaringer, at de udenlandske kolleger ofte arbejder under forhold, der ligger langt fra de standarder, danske kolleger kan forvente – både når det gælder arbejdsmiljø, sikkerhed og løn.

Social dumping fortsætter: Minister varsler flere aktioner
Der er alt for meget urent trav i byggeriet – underbetaling, falske skattepapirer og manglende arbejdstilladelser. Et fælles ID-kort kan ikke løse alle problemer, men det er fundamentet for at myndigheder, fagbevægelse og virksomheder nu har et effektivt værktøj til at sikre, at reglerne bliver overholdt.
Desuden vil ID-kortet være med til at sikre mere fair konkurrence, både for de gode virksomheder, som gerne vil ordentlige arbejdsforhold og bedre og mere trygge arbejdsforhold for vores medlemmer.
I Danske Byggefag glæder vi os meget til at deltage i det videre arbejde med den konkrete udformning af ID kortet.
Afgørende, at ID-kortet udvikles
Og erfaringer fra andre europæiske lande som Sverige, Norge og Litauen viser tydeligt, at ID-kort fungerer – de er et effektivt værn mod social dumping.
Derfor er det også afgørende, at det danske ID-kort udvikles, både så det i fremtiden dækker hele byggebranchen og ikke kun de største byggepladser, men også så det på sigt kan integreres i en fremtidig europæisk løsning, som stærke stemmer taler for i EU.

Social dumping: Vikarbureauerne bør ikke løbe fra deres ansvar
I dag er vi et skridt tættere på en byggebranche, hvor der er orden i tingene. Hvor konkurrence sker på faglighed og kvalitet, ikke på, hvem der kan omgå reglerne bedst.