Danmarks Statistiks sæsonkorrigerede lønmodtagerbeskæftigelse for maj gav for første gang i seks år et lille fald i beskæftigelsen på ca. 150 personer set i forhold til måneden før, når der korrigeres for sæsonudsving.
Jobopsvinget har netop rundet de seks år. Men her ser vi altså den første spæde jobnedgang efter imponerende 72 måneder i træk, hvor det gik fremad med beskæftigelsen. Så det er lidt af en kedelig mærkedag, selvom det er for tidligt at aflyse jobfesten på baggrund af en enkelt måneds tal.
Selvom dansk økonomi på sin vis er kedelig på den gode måde, så er det et historisk langt jobopsving, vi har været vidner til. Det har givet mulighed for fodfæste på arbejdsmarkedet for marginaliserede grupper som tidligere kontanthjælpsmodtagere og flygtninge.
Ned i gear
Dansk Byggeri forventer, at jobvæksten klinger noget af de kommende år, hvilket de nye tal da også vidner om.
Den stigende international usikkerhed kombineret med fortsatte udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft vil formentlig stadig bringe jobvæksten ned i gear i efteråret 2019 og også i 2020.
Trods en enkelt måned med stort set status quo er der fortsat godt gang i jobfesten, men det varer nok ikke så længe før naboerne kommer forbi og beder os skrue lidt ned for musikken.
Ifølge Danmarks Statistik var der i maj 2019 2.784.500 personer med lønmodtagerjob i Danmark.
Zoomer man ind på bygge- og anlægsbranchen, er jobskabelsen fra årets start også gået ned i gear – og er faldet med ca. 150 lønmodtagere i maj efter at have holdt status quo i april.
Fremtidsudsigterne er blevet mere brogede for byggeriet. Boligmarkedet i de store byer er ved at have toppet og der er et hul i anlægsmarkedet mens vi venter på en langsigtet infrastrukturplan. Omvendt ventes de mange lånekonverteringer i kølvandet på den rekordlave rente at kaste ekstra renoveringsopgaver af sig.
Efter fem år med en årlig jobvækst på tre-fir procent forventer Dansk Byggeri samlet set en mere moderat jobvækst på ca. to procent i byggeriet i 2019, når året er omme.