Dagens Byggeri har i anledningen af det nye år fået en række af byggebranchens fremtrædende aktører til at se tilbage på året, der gik, og se frem mod året, der kommer – heriblandt Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, som den 28. december bidragede med sit syn på tingenes tilstand i byggebranchen.
Ministerens indlæg havde fokus på flere vigtige emner for byggeriet. Vi vil dog gerne opfordre ministeren til at få et ekstra nytårsfortsæt med på listen, nemlig at bane vej for mere bæredygtigt byggeri til gavn for klimaet.
Byggebranchen står med oplagte muligheder for at mindske Danmarks klimabelastning betydeligt. Alene produktionen af byggematerialer står for omkring 10-15 procent af landets samlede CO2-udledninger, og dertil kommer udledninger forbundet med bygningernes energiforbrug ved driften.
Samtidig vil den store efterspørgsel på boliger, især i danske storbyer, betyde en markant forøget bygningsmasse i de kommende år. Det har derfor betydning for landets samlede klimaregnskab, at vi får omstillet byggebranchen til bæredygtigt byggeri.
Byggebranchen har klimapotentiale
Den danske byggebranche arbejder allerede ihærdigt på at mindske klimabelastningen, men klimakrisens alvor nødvendiggør, at vi allerede nu anvender de mest klimavenlige byggemetoder, vi har til rådighed. En oplagt mulighed er at øge anvendelsen af træmaterialer.
De etagebyggerier, som kommer til at løse efterspørgslen på boliger i de danske storbyer, kan for eksempel opføres som træbyggeri med betonfundamenter. Klimabelastningen fra opførelsen af bygningerne vil herved kunne reduceres med omtrent 50 procent i forhold til konventionelt byggeri. Eftersom den danske byggebranche er blevet god til at opføre energieffektive bygninger, er klimabelastningen fra opførelsen nu af samme størrelsesorden som driften i hele bygningens levetid. Det har derfor en betydelig effekt på bygningens samlede klimaregnskab at reducere klimabelastningen her-og-nu ved brug af de mest klimavenlige byggemetoder.
Træbyggeri lagrer samtidigt det kulstof fra luftens CO2, som blev bundet i træmaterialet under væksten i skoven. Brug af træ fra bæredygtigt skovbrug holder derfor CO2 ude af atmosfæren. Ved at fælde træer og plante nye holder vi desuden skoven i en tilstand, hvor den er mest produktiv og suger mest CO2 per år. Dermed sikrer vi, at skoven har den størst mulige klimaeffekt, og at den kan forsyne fremtidige generationer med materialer.
Bæredygtig omstilling skal fremmes politisk
Byggebranchen udviser stor vilje til bæredygtigt byggeri, og har i 2018 arbejdet hårdt på at få indført en frivillig bæredygtighedsklasse i det nye bygningsreglement BR18. Ligeledes viser en undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri, at 60 procent af organisationens medlemmer satser på at give kunderne mere bæredygtige byggerier. Det er dog langt fra nok, for samme undersøgelse viser, at kun sølle fire procent af byggerierne kan siges at være bæredygtige. Den bæredygtige omstilling kan derfor ikke overlades til markedskræfterne alene.
Indførelsen af frivillige energiklasser i bygningsreglementet for godt 10 år siden med stadigt skrappere krav til lavt energiforbrug har medført, at den danske byggebranche er blevet formidabel til at opføre energieffektive bygninger. Samme model kan med fordel bruges til at fremme udviklingen af bæredygtigt byggeri.
En frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet er et godt første skridt på vejen. Det bør i 2019 følges op med krav i til dokumenteret bæredygtighed. Ikke bare med fokus på et lavt energiforbrug i bygningernes driftsperiode, men også ved anvendelse af byggematerialer med dokumenteret lav klimabelastning og af fornybare råstoffer såsom træ.
Sidste års lange række af dårlige nyheder om klimaets tilstand efterlader ingen tvivl: Vi skal sætte turbo på den bæredygtige omstilling af samfundet. Mere træ i byggeriet er en oplagt del af løsningen.