“Store banker lod krisen ramme små virksomheder”, kunne man den anden dag læse i Børsen. Her redegjorde lektor ved CBS Thomas Poulsen og professor Niels Westergård Nielsen for bankernes måde at behandle sine virksomhedskunder på under finanskrisen. Her viser deres forskning, at det mest var de store banker, der indskrænkede kreditten over for sine mindre virksomhedskunder.
Samtidig finder de, at de mindre banker ikke på samme måde lod det gå ud over sine kunders lån og muligheder – uanset virksomhedernes størrelse. I undersøgelsen peger de på, at en forklaring kan være, at disse banker er omfattet af skrappere kapitalkrav og derfor føler sig nødsaget til at lade andre bøde for det – særligt de mindre kunder.
De store kunder ville i mange tilfælde bare kunne gå et andet sted hen. I modsætning til de mindre banker, som måske mere ser på en langsigtet relation til sine virksomhedskunder, og at disse virksomheders vækst også er vigtigt for banken. Disse forskelle hos bankerne hører vi ofte om i Arbejdsgiverne – og ofte ser vi virksomhedsejere acceptere for dårlige vilkår hos bankerne.
Dæmper væksten
Det er også vores klare opfattelse, at mange virksomheder under krisen i højere grad lukkede på grund af manglende likviditet, end fordi de ikke var gode nok til at drive forretning. Bankerne gav dem ikke tid til at sadle om. I stedet ofrede de dem med det samme for at forbedre bankens solvens.
Det lukkede mange virksomheder, og medarbejdere mistede deres arbejde. Samfundet er selvfølgelig kørt videre, og de berørte er kommet i gang med noget andet. Men undersøgelsen fra CBS peger også på, at tabene stadig er der i form af indkomsttab i en eventuel arbejdsløshedsperiode og i form af en lavere løn, fordi folk ikke straks får det job, de er bedst til. En sådan nedtur betyder ifølge forskerne, at den økonomiske vækst aftager, at folks indkomster aftager, og at flere kommer til at stå udenfor arbejdsmarkedet.
I Arbejdsgiverne ser vi en yderligere konsekvens. At virksomhederne har lært af finanskrisen, at de hele tiden skal have rigelig med likviditet. Men nu vil samfundet gerne have dem til at investere – det er der dog ikke stor interesse for. Virksomhederne er nemlig blevet kloge af skade. Derfor ser man historisk store indlån hos danske virksomheder. Det lægger en dæmper på væksten.