Bankerne kræver helt op til 19 procent i rente på virksomheders kassekreditter. Det viser en undersøgelse fra Håndværksrådet, som er baseret på svar fra 936 medlemsvirksomheder. Det gør livet svært for særligt de mindre virksomheder, når de trækker på kreditten. Og det er nødvendigt, da de store kunder ofte kræver lange kredittider.
Ser man på den gennemsnitlige rente på virksomheders kassekreditter, så ligger den på 6,8 procent, og har generelt været svagt faldende over de senere år. Men der er stadig en del virksomheder, som må leve med høje renter på deres kassekredit, og det kan have hårde konsekvenser – nogle virksomheder går ned på det.
I Arbejdsgiverne mener vi, at bankernes syn på risikoen ved at låne til virksomheder er alt for ensidig. Det tyder på, at banken vurderer, at hvis det bare er stort nok, så er det godt. Men det er faktisk ikke altid de store, der er bedst til at tjene penge. Faktisk er det håndværkere med få ansatte, der har det bedste dækningsbidrag.
Få et bedre tilbud
De store virksomheder har derimod en finansafdeling, der kun sidder og forhandler og sikrer, at de hele tiden får markedsrenten. Her kan virksomheden have store tab og være en betydelig risikofaktor for banken og stadig opretholde fordelagtige vilkår. Er man derimod én af de mindre virksomheder, kan man have leveret pæne tal på bundlinjen i årtier og alligevel kræver banken en høj rente.
Alt for mange virksomhedsejere slår sig til tåls med en rente, som er alt for høj. Undersøgelsen fra Håndværksrådet viste eksempelvis, at det for 32 procent af virksomhederne er mere end et år siden, at de forsøgte at forhandle bedre vilkår i deres bank. Betaler du som virksomhedsejer mere end gennemsnittet, bør du henvende dig ved en anden bank og få et bedre tilbud – om ikke andet, så for at presse din nuværende bank. Det er et sted at starte.