Finansminister Kristian Jensen peger i dag i dagbladet Politiken på, at der bør lægges låg på kommunernes anlægsinvesteringer, dvs. investeringer i nye veje, renovering af skoler, daginstitutioner og plejehjem m.m. Ministeren frygter flaskehalse og overophedning, men problemet bliver ikke mindre af, at kommunerne udskyder nødvendige aktiviteter.
Snarere tværtimod, mener Håndværksrådet. Begrænser man kommunernes muligheder for at opføre nødvendige nye byggerier og vedligeholde eksisterende bygninger, opnår man ikke andet end at skubbe opgaverne foran sig. Det er både kortsigtet og til skade for de små og mellemstore virksomheders mulighed for at tage lærlinge og uddanne nye faglærte til byggeriet.
Skadeligt for elevoptag
Vil man bremse flaskehalse, handler det netop om at få sikret flere lærepladser og få uddannet de unge, der bliver hårdt brug for i byggeriet i de kommende år. Håndværksrådet peger på, at et lavere anlægsloft vil være skadeligt for lærlingeoptaget.
Konsekvensen af at bremse nødvendige investeringer bliver, at der kommer et efterslæb på sigt, fordi man skubber både nødvendige vedligeholdsopgaver og nyt kommunalt byggeri foran sig. Det giver en stop-go-effekt, som ikke er sund for de lokale virksomheder, der kan løse kommunernes opgaver.