Det danske bygningsreglement er ude af trit med fremtidens krav til et grønnere og mere klimavenligt byggeri.
Det er essensen af et brev, som foreningen Træ i Byggeriet netop har sendt til alle de politiske partier, der stiller op til folketingsvalget. Brevet er sendt direkte til partiformændene og alle de miljøpolitiske ordførere, og Træ i Byggeriet fremsætter i brevet et nyt konkret forslag til, hvordan Bygningsreglementet kan ændres, så dansk byggeri fremover vil kunne levere en kæmpe reduktion af CO2-udledningen og effektivt bidrage til at opfylde klimamålene.
Vi skriver blandt andet i brevet, at træ i særklasse er et af verdens mest klima- og miljøvenlige byggematerialer. Andre materialer som eksempelvis beton, stål og tegl er meget energikrævende at fremstille, hvilket uundgåeligt medfører en stor udledning af CO2. Med træ er det stik modsat. Produktionen og bearbejdningen af træ kræver næsten ingen energi, og oven i dette optager og opbevarer træerne masser af CO2 fra luften, mens de vokser i skoven. For hver kubikmeter træ, der bruges som erstatning for et andet byggemateriale, reduceres den samlede CO2-belastning af atmosfæren med op mod 2 tons.
Så nu håber vi, at politikerne lytter.
Energiforbruget skal yderligere ned
I Danmark er vi blevet gode til at nedbringe energiforbruget til opvarmning af vore boliger og bygninger, så på dette område er der ikke de helt store forbedringer at hente. Det er der derimod på selve byggeriet – og det vil primært sige på byggematerialerne. De nyeste beregninger viser, at over halvdelen af CO2-udledningen fra et hus over en 100 års periode stammer fra opførelsen og byggematerialerne. Mindre end halvdelen stammer fra energiforbruget til driften i de mange år tilsammen.
Paradoksalt nok er det kun energiforbruget til opvarmningen og driften, der er reguleret i Bygningsreglementet. Resten er fuldstændig ureguleret. Vi foreslår derfor, at der i Bygningsreglementet ikke blot stilles krav til, hvor meget energi, der må bruges til opvarmningen, men også til, hvordan vi bygger rent klimamæssigt. Helt konkret ønsker vi som parallel til lavenergiklasserne at introducere bæredygtighedsklasser i Bygningsreglementet. Bæredygtighedsklasserne skal inkludere livscyklusvurderinger med grænseværdier for CO2-udledning og tilskynde til adfærdsændringer i byggesektoren.
Danske beregninger for etagebyggeri af træ viser, at CO2-belastningen med den eksisterende teknologi kan reduceres med 35 procent i forhold til etagebyggeri af beton. Nye svenske studier viser endda et reduktionspotentiale på helt op til 50 procent.
Ifølge Træ i Byggeriet står fremstilling af byggematerialer i dag på verdensplan for over 10 procent af den samlede udledning af CO2. Det svarer nogenlunde til udledningen fra fremdriften af samtlige biler, fly, tog og skibe i hele verden.