Byggeriet fører an på moderat hjemmemarked

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Danmarks Statistik har i dag udsendt foreløbige tal for erhvervslivets omsætning på hjemmemarkedet. I årets første fire måneder har det samlede danske erhvervsliv omsat for ca. 14 mia. kr. mere end i januar-april 2014. Det indebærer en moderat procentvis vækst i den nominelle indenlandske omsætning på 1,8 pct.

Der er tale om en markant nedjustering i forhold til de foreløbige tal for omsætningen i årets første kvartal, som blev offentliggjort i maj.

Dermed må det konstateres, at træerne ikke vokser ind i himlen for dansk økonomi, og da slet ikke hvad udviklingen på hjemmemarkedet angår. Men retningen er der ingen tvivl om. Det går fremad, og det spirende opsving er synligt både på arbejdsmarkedet og i eksportsektoren, men vi mangler stadig at se investeringerne rejse sig, ligesom der fortsat er temmelig blandede signaler fra privatforbruget.

Tag forbehold

Ifølge Danmarks Statistik er det bygge- og anlægsbranchen, der sammen med videnservice og industri, omsætningsmæssigt er kommet bedst fra start i 2015. Også for byggeriets vedkommende er der dog tale om en markant nedjustering af Danmarks Statistiks nærmest surrealistiske omsætningstal for 1. kvartal. I det hele taget opfordrer Dansk Byggeri til, at omsætningsstatistikken tages med visse forbehold, da der typisk sker en del revisioner henover året.

Byggeriets indenlandske omsætning lå i årets første fire måneder 5,4 mia. kr. højere end i den tilsvarende periode 2014. Dette positive facit indebærer en pæn procentvis vækst på 9,3 pct. Branchen er kommet stærkt fra start i 2015. Det er nemlig ikke kun omsætningen, der har vist fremgang men også en række andre nøgletal, byggebeskæftigelsen, arbejdstidsregnskabet og lønmodtagerbeskæftigelsen.

Det skyldes blandt andet den ekstraordinært milde og tørre vinter. Hertil kommer et løft i offentlig bygge- og anlægsaktivitet samt renovering af almene boliger.

Overgangsreglerne omkring BoligJobordningens ophør pr. nytår 2015, var skruet sådan sammen, at arbejdet skulle være udført inden udgangen af december, mens fakturering og betaling godt måtte vente til ultimo februar. Denne stop-and-go-politik gav travlhed før lukketid før nytår, og en del af denne travlhed optræder først i omsætningstallene for januar og februar. Hertil kommer, at travlheden med Boligjob-opgaver kan have udskudt andre byggeprojekter til efter nytår.

Relateret indhold