Brug for samfundssind, når det gælder lærlinge og elever

Ifølge Boligfonden Kuben kan en af de mange konsekvenser af coronakrisen blive, at tusinder af unge kommer til at stå med en uddannelse uden det praktiske ben, der er så vigtigt inden for en lang række håndværksfag.
Direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening. Pressefoto.
Direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening. Pressefoto.

Nu mere end nogensinde er der brug for, at vi viser det nødvendige samfundssind ved at tage lærlinge og elever ind. Vil vi blive ved med at have kvalificerede medarbejdere, er det nødvendigt, at vi medvirker til, at der bliver uddannet unge, der kan træde til, når de ældre på arbejdsmarkedet falder fra. Det er det langsigtede perspektiv, som vi ikke må lade overskygge af det ganske vist tungtvejende – men i bedste fald trods alt ret kortsigtede – i form af coronakrisen.

Boligorganisationen prioriterer selv højt at tage unge ind på arbejdspladsen. Således har Himmerland Boligforening på det seneste haft 25 personer i forskellige former for beskæftigelsesforløb, hvilket dækker over blandt andet elever, praktikanter og medarbejdere i fleksjob. Dette skal holdes op imod de godt 120 fuldtidsbeskæftigede.

Dertil kommer, at vi for nogle år siden indførte sociale klausuler i kontrakterne, så vores leverandører er forpligtede til at have mindst 10 procent lærlinge på byggepladserne. I forbindelse med de syv større renoverings- og nybygningsprojekter, vi aktuelt er i gang med, har de involverede virksomheder ganske som aftalt et stort antal lærlinge tilknyttet. Faktisk er man samlet set på byggesagerne oppe på godt 15 procent lærlinge – for renoveringen af Søheltekvarteret i Aalborg Vestby er det endda godt hver fjerde medarbejder, der er under uddannelse.

Til understregning af situationens alvor: En opgørelse fra Styrelsen for It og Læring viser, at der fra midten af marts til udgangen af april i år blev indgået knap 2.150 lærepladsaftaler i Danmark mod dobbelt så mange det foregående år.

Heldigvis har regeringen og arbejdsmarkedets parter indgået en aftale, der skal hjælpe lærlinge, elever og virksomheder godt igennem krisen. Der er blandt andet sat midler af til mere og bedre skolepraktik, men penge er ikke alt. Det er ingen hemmelighed, at praktikophold på skolen så ganske afgjort er en sekundær løsning sammenlignet med at komme ud på arbejdsmarkedet og mærke, hvad der sker i rigtige virksomheder. Derfor er det helt afgørende, at vi over en bred kam udviser samfundssind og bliver ved med at tage elever og lærlinge ind.

Relateret indhold