Boom i singler kræver mange flere små lejligheder

Siden 2018 er der kommet godt 83.000 flere singlehusstande og markedet har svært ved at følge med efterspørgslen - der er behov for et skifte i politik

Den første januar var der ifølge Danmarks Statistik 2.788.291 husstande herhjemme. Og det tal har været markant stigende i de senere år.

Således er der de seneste 25 år – svarende til ca. en generation – kommet 16 procent flere husstande i Danmark.

Og det er ikke kun selve befolkningstilvæksten, men også ændrede familiemønstre, der har boostet antallet af husstande i Danmark.

Single-livet trækker i alle aldre

I tidsperioden fra 1997 til 2022 er single-husstandene også relativt set kommet til at fylde mere. Fra 36 procent af husstandene i 1997 til nu 40 procent af husstandene i 2022 – og udviklingen er tilmed accelereret i de seneste 3-4 år.

Alene siden 2018 er der kommet godt 83.000 flere singlehusstande. Noget af det, som populært sagt har øget andelen af single-husstande er “de tre s´er”, flere studerende, flere skilsmisser og flere seniorer.

Hertil kommer en stigende udbredelse af par, der vælger at bo hver for sig – de såkaldte COLA´er, “couples living apart”, siger DI´s boligøkonom.

Så for at sætte disse tal ind i en aktuel kontekst på boligmarkedet, så er det ikke kun den corona-betingede ekstra boligefterspørgsel eller de stigende disponible indkomster i kølvandet på det økonomiske opsving eller det historisk lave boligudbud, der presser behovet for flere boliger – men også den underliggende demografiske trend i retning af flere singler.

Byg flere mindre boliger

Det er en generel udfordring, at boligudbuddet har svært ved at følge med efterspørgslen. Og denne udfordring bliver kun større af den samfundsmæssige tendens til flere singler.

Og eftersom dette fænomen forekommer at være en temmelig varig ændring, får det ifølge DI også konsekvenser for politik-anbefalingerne.

I Københavns Kommune har der f.eks. i en årrække været et krav om en gennemsnitsstørrelse for nyopførte boliger i flerfamiliehuse på 95 kvadratmeter. Det var givetvis et fornuftigt krav i sin tid, da udfordringen især var at få byens børnefamilier til at blive boende og for at kunne tiltrække solide skatteindtægter til kommunen.

Nu er der brug for, at pendulet svinger lidt mere tilbage i retning mod behovet for flere mindre boliger. Og det såkaldte 95 kvadratmeter-krav er da også blevet lempet til nu kun at gælde halvdelen af nybyggeriet.

Spørgsmålet er, om ikke det helt bør droppes!

Relateret indhold