Regeringens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten har planer om at kræve boligjobordningen afskaffet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger. Men det er ifølge Tekniq Arbejdsgiverne en forkert vej at gå.
Der er brug for at mobilisere danskerne bredt, hvis vi skal nå de ambitiøse grønne mål, der er sat. Boligjobordningen tilskynder mange boligejere, til for eksempel at energirenovere deres hjem. Dermed bidrager ordningen til at skabe meget store private investeringer i grønne løsninger – og det er positivt, særligt når de er hjulpet frem af et beskedent offentligt tilskud.
Regeringen, har et erklæret mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, og bør derfor holde fast i alle initiativer, der bidrager til at nå det
Der er snarere behov for at udvide ordningen.
Boligjobordningen blev skabt for at understøtte beskæftigelsen, og derfor giver den i dag kun fradrag for håndværkernes arbejdsløn. Men beskæftigelsen har ikke længere samme behov for støtte – det har derimod den grønne omstilling. Derfor bør politikerne hellere udvide ordningen og gennem den give boligejerne mulighed for også at trække udgifter til materialer fra. Det vil støtte en række af de grønne initiativer hvor materialeprisen ofte vejer tungt. En meget stor del af vores energi forbruges i bygninger.
Derfor er der brug for massive energirenoveringer i bygningsmassen. Men energieffektiviseringerne kommer ikke af sig selv, og de vil slet ikke ske i det nødvendige tempo, hvis vi ikke understøtter dem. Vi ved, at der skal økonomiske incitamenter på bordet, hvis danskerne for alvor skal omsætte grønne drømme til reel handling. Frem for at stoppe eller begrænse ordningen, bør man overveje, hvordan man bedre kan målrette ordningen mod grønne løsninger.
Meldingen fra regeringens støttepartier er, at boligjobordningen understøtter en byggebranche, som i forvejen har godt gang i omsætningen, og at pengene i stedet bør bruges på eksempelvis grønne initiativer som en energisparefond, der giver støtte til isolering af danskernes hjem. Men ifølge Tekniq Arbejdsgiverne er det en misforstået strategi.
I stedet for at give med den ene hånd og tage med den anden, når det gælder den grønne omstilling, så bør man sætte effektivt ind de steder, hvor det virkelig batter. Her er danskernes boliger et godt sted at starte. Det handler ikke om at understøtte byggebranchen, men om at understøtte den grønne tankegang.
Danmark har for længst mistet den grønne førertrøje i Europa, når det gælder energieffektiviseringen. Og hvis vi vil gøre os håb om at komme frem i feltet igen, så nytter det altså ikke noget, at vi tager penge fra en potentielt grøn støtteordning for at bruge dem på en anden. Det skal ikke være et spørgsmål om enten eller – men om både og.
Derfor er opfordringen fra Tekniq Arbejdsgiverne til politikerne klar.
Man bør fra politisk hold nu vise, at der er realiteter bag de mange grønne løfter, som blev afleveret under valgkampen, og ikke mindst at man vil understøtte de mange danskere, der ønsker at bidrage til et højere tempo i den grønne omstilling.