Debatten om BoligJobordningen brager igen løs, og de politiske udmeldinger tyder på, at der er flertal for at videreføre ordningen. Så langt, så godt.
Til gengæld er der tilsyneladende større uenighed om, hvordan ordningen skal se ud. Bl.a. har en ny evaluering fra Skatteministeriet af den tilsvarende svenske ordning fået skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at argumentere for, at en fremtidig udgave af den danske BoligJobordning skal fokusere på at støtte danskernes brug af serviceydelser (fx hjælp til rengøring eller havearbejde), hvis man vil det sorte arbejde til livs. Det vil være en fejl.
Ganske vist er der ingen tvivl om, at BoligJobordningerne både i Danmark og Sverige har været med til at reducere det sorte arbejde. Men analysen fra Skatteministeriet giver ikke tilstrækkeligt belæg for at dreje den danske ordning hen imod en model, som udelukkende fokuserer på serviceydelser. I stedet må det være målet at sikre en ordning, der også gør det økonomisk attraktivt for boligejerne at investere i deres egne boliger – og at tænke grønt.
Fradrag for materialer
Alle erfaringer viser, at de danske boligejere har brug for en økonomisk gulerod, hvis de skal deltage i den grønne omstilling og energirenovere deres hjem. Sådan vil det også være i fremtiden. I stedet for at slippe det grønne fokus, bør man overveje at øge fradraget betragteligt og give mulighed for at fratrække ikke kun arbejdstimer men også materialer. Materialeudgiften er betragtelig, når man fx skal have udskiftet et oliefyr med et jordvarmeanlæg, så hvis vi skal leve op til de opstillede klimamål, skal vi have en ordning, der giver de private boligejere et tilstrækkeligt stort incitament til at omsætte de grønne drømme til virkelighed. Samtidig vil et større potentielt fradrag kunne mindske det sorte arbejde yderligere ved at give boligejerne økonomisk råderum til at få løst opgaverne på reel vis.
BoligJobordningen har levet en omtumlet tilværelse de senere år – fra at være dømt helt ude til gang på gang at blive genoplivet. Der er med andre ord brug for at få en endelig afklaring af ordningens fremtid, så boligejerne kan føle sig trygge ved den økonomiske virkelighed, de befinder sig i, når de overvejer, om det ikke er ved at være tid til at energirenovere.
For vi har brug for en langsigtet ordning, der både sikrer den ønskede økonomiske gulerod og samtidig er med til at reducere det sorte arbejde.