Regeringens bebudede millionbesparelser på blandt andet erhvervsuddannelsesområdet vil trække tæppet ud under store dele af den kvalitetsreform, erhvervsskolerne implementerer netop nu.
Uddannelsessektoren, og herunder også erhvervsuddannelserne, skal over fire år spare to procent om året. Det rammer hårdt ned i erhvervsuddannelserne, der næste år tilsyneladende skal spare 130 millioner kroner.
Den bedste investering
Der er ikke en bedre investering end investeringer i uddannelse. Det gælder særligt på erhvervsuddannelsesområdet, for det er veldokumenteret, at vi kommer til at mangle mange faglærte om få år, og at det allerede er et problem i flere brancher. Derfor er regeringens spareplaner overraskende, helt uforståelige og voldsomt ærgerlige.
Håndværksrådet peger på det paradoksale i at skære ned, når nu erhvervsuddannelserne netop er blevet styrket af en længe ventet og meget nødvendig kvalitetsreform.
Reformen har fokus på kvalitet og dygtigere lærlinge. Den indeholder talentforløb og højniveaufag. En reform, der for alvor gør det muligt for vejledere, undervisere og forældre landet over at sige til folkeskoleeleverne: En erhvervsuddannelse et godt, klogt og fremtidssikret valg. Desværre trækker de bebudede besparelser i den stik modsatte retning.
Det er bagstræberisk
Men hvor skal de 130 millioner kroner spares? På talentforløbene, efteruddannelse af lærer, timetallet eller måske holdene med højniveau?
Håndværksrådet finder det tæt på bagstræberisk, at man beder erhvervsskolerne – og altså også dansk erhvervsliv, herunder SMV’erne, som tager mange lærlinge – om at optage og uddanne flere dygtige lærlinge, men samtidig fjerner det økonomiske grundlag for at gennemføre intentionerne.
Besparelser på erhvervsskolerne og deres manglende mulighed for at højne kvalitetsniveauet indebærer en stor risiko for, at virksomhederne også fremadrettet vil tøve med at oprette lærepladser. Det er svært for alvor at tro, at det er den vej, regeringen ønsker at slå ind på.