Bedre SMV-finansiering må ikke blive sovepude

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Fra 2009 til 2014 er andelen af virksomheder med mellem 5 og 249 ansatte, som søgte ekstern finansiering, faldet fra 45 til 32 pct. Det er især lånefinansiering via banker og realkredit, der tilsyneladende er blevet mindre behov for.

Ifølge Danmarks Statistik er det ikke mindst bygge- og anlægsvirksomhederne, der i mindre grad søgte finansiering i 2014 (27 pct.) end i 2009/2010 (40 pct.).

Der er skåret til

Der er to effekter, der begge trækker i samme retning. Først og vigtigst er samfundsøkonomien nu blevet bedre, og der er siden 2009 blevet skåret ind til benet i branchen. Malet med bred pensel betyder det, at soliditeten er hævet, og lånebehovet er blevet mindre. Samtidig ved vi, at der er SMV-virksomheder, der på forhånd opgiver at søge, selvom behovet er der.

Der har været et hårdt udskilningsløb, og de mange konkurser har renset ud på den hårde måde, og man har været nødt til at kigge indad og trimme virksomhedsdriften. Den generelle tendens er, at byggeriets virksomheder er blevet mere selektive med at tage nye ordrer ind, og der er kommet endnu større fokus på bundlinje frem for omsætningsmaksimering.

Størst renteforskel

Men det vil være en skæbnesvanger fejltagelse at tro, der ikke fortsat er finansieringsudfordringer for SMV-segmentet. For det første viser en anden og mere hyppig undersøgelse fra Danmarks Statistik, at en meget konstant procentandel af byggevirksomhederne, svarende til mellem 5 og 10 pct. af branchens beskæftigelse, siden 2011 har angivet adgang til finansiering som produktionsbegrænsning.

For det andet fremgår det af de halvårlige kreditundersøgelser fra Erhvervs- og Vækstministeriet, at Danmark er det EU-land, hvor der er størst renteforskel på store og små lån. Renteniveauet på lån til SMV-segmentet har været afkoblet fra det generelle rentefald i økonomien. Det har kostet både vækst, iværksætteri og arbejdspladser.

Som et sidste opmærksomhedspunkt for bygge- og anlægsbranchen er de små og mellemstore virksomheder især i landets yderområder blevet ramt af det nylige ophør af Boligjobordningen.

Vi ser en stadig mere todelt bygge- og anlægsbranche. Der er stigende aktivitet og positive forventninger for de store virksomheder, mens de små byggevirksomheder omvendt hænger med næbbet, både hvad ordrebeholdning og beskæftigelsesforventninger angår.

Relateret indhold