Yoghurt, øl, sirup og sukker. Det er hverken huskesedlen til Bilka på vej hjem fra arbejde, eller opskriften på en bizar dessert. Det er skam komponenter til en – lad os kalde det anderledes – facadeløsning. Det er byen Balestrand ved Sognefjorden i Norge, der har fået et nyt museum for rejseliv. Og det er til en del af facaden på dette byggeri, den bizarre opskrift skal bruges.
Tanken er, at noget af facaden skal være dækket af mos og lav.
– For at få mosset til at vokse hurtigt har vi lavet en blanding af optimale, lokale mossorter, yoghurt/surmælk, øl, sirup og sukker efter opskrift på såkaldt mosgraffiti, fortæller projektleder i det norske Statsbygg, Niels Øyvind Bø.
Integreret i omgivelserne
Statsbygg har ansvaret for opførelsen af det mosbeklædte rejselivsmuseum, mens det er Kulturdepartementet, som er bygherre. Byggeriet er 1800 kvadratmeter, og i udformningen har man forsøgt at kombinere museumsoplevelsen med oplevelsen af den norske natur. Byggeriet er desuden integreret i en del af et fjeld, og på den måde skal de mosbeklædte facader få bygningen til at falde mere ind i naturen.
– Vi har ikke så meget erfaring med mosgraffiti i Norge. Arkitektens inspiration kommer blandt andet fra Island, hvor rådhuset i Reykjavik delvis har mosbeklædte ydervægge, siger Niels Øyvind Bø. Det fremhæves i øvrigt, at mosfacaderne både er billige og nemme at vedligeholde.
Bedst i skygge
Museet skal formidle norsk rejselivshistorie fra begyndelsen af 1800-tallet og frem til nu. Åbningen er sat til maj 2015 – og det bliver forhåbentlig med flotte mosbeklædte facader.
– Vi håber, der begynder at gro flot mos på væggen i løbet af to til tre måneder, lyder det fra Niels Øyvind Bø.
Statsbygg fremhæver i øvrigt, at sirup kan tilføjes blandingen for bedre fæste på underlaget. Hvis andre vil kaste sig ud i lignende løsninger, opfordres man til at vande forsigtigt i tørre perioder – og så skal man huske, at mos bedst vokser på skyggesiden af en bygning.