Ung aarhusianer vil sende håndværkere til Australien

En 24-årig iværksætter har etableret en forbindelse "down under", hvor danske hænder er i høj kurs.
På bygge-job i Australien. Foto: ScandiMate.
På bygge-job i Australien. Foto: ScandiMate.

Der er dømt byggeboom i Danmark, og det er nemt at få job som faglært håndværker.

Men det er det ligeledes i Australien, og det har fået en ung iværksætter til at drømme stort. Alexander James Nissen-Ripley er oprindeligt fra Bramming, men arbejder nu i sit eget firma, ScandiMate, i Aarhus. Virksomheden, der er den 24-åriges første, beskæftiger sig med rekruttering af håndværkere til det australske marked.

Jeg har selv rejst en del og opdagede på den hårde måde, at det tager tid at finde job og bolig i udlandet.

Alexander James Nissen-Ripley Ejer af ScandiMate

– Jeg har selv rejst en del og opdagede på den hårde måde, at det tager tid at finde job og bolig i udlandet. Derfor vil jeg gerne hjælpe andre, der har den samme drøm som mig – at kombinere rejse og oplevelser med en fornuftig økonomi, forklarer iværksætteren, som sigter efter nye kunder i alle aldre og med al slags erfaring.

– I Australien mangler man hænder, så har man en uddannelse, er der jobgaranti, lyder det.

Forløbig fire af sted

Hjælpen, som den enkelte håndværker betaler for, består af en bolig, jobgaranti, åbning af australsk bankkonto samt anskaffelse af mobil og rejseforsikring med mere.

Det betyder, at man kan komme i gang med at tjene penge med det samme. Mange penge. Har man begrænset erfaring ligger udkommet omkring 20.000 kroner efter skat for en 40 timers arbejdsuge. Har man jævn til meget erfaring, stiger lønnen til cirka 30.000 kroner.

– I Australien betaler man kun 15 procent i skat af de første 172.000 tjente kroner. Lønningerne er høje, og desuden er det meget billigere at købe for eksempel biler. En af de håndværkere, jeg netop har sendt af sted, har sendt mig et billede af sin nye bil – en Toyota Landcruiser med seks cylindre og alt i udstyr. Den har han givet 25.000 kroner for, fortæller Alexander James Nissen-Ripley, der selv arbejdede som tømrerarbejdsmand i Australien i en periode.

Byggeriet har rundet millionen

Han oplevede på første parket, hvordan beskæftigelsen i byggeriet i Australien bare steg og steg. 15 procent over de seneste fem år ifølge det australske beskæftigelsesministeriums hjemmeside. Man beskæftiger nu ni procent af arbejdsstyrken i byggebranchen, og forventningerne går på, at det stiger. I Danmark regner man med, at beskæftigede i byggeriet udgør cirka seks procent af arbejdsstyrken.

– Selv om det er nemt at få job herhjemme, tror jeg, at der er mange, som gerne vil af sted. I Australien er mere end en million ansatte i byggeriet, og i Sydney er der ikke uddannede ansøgere til 85 procent af de opslåede stillinger i byggeriet, lyder det fra Alexander James Nissen-Ripley.

Murere og VVS’ere

Derfor arbejder den unge direktør også på at smede mens jernet er varmt.

På bygge-job i Australien. Foto: ScandiMate.

Lige nu har han fire mand af sted. Han har netop åbnet for en rute til New Zealand, og samtidig går han på jagt efter kontakter, så han kan sende andet end tømrere af sted. Murere og VVS’ere står først for.

– I Brisbane og Melbourne er der stor mangel på netop de faglærte, og danskere er i høj kurs. Det er derfor jeg har navngivet mit firma ScandiMate, der er engelsk for “skandinavisk makker”, siger Alexander James Nissen-Ripley, som dog understreger, at man ikke skal rejse på grund af lønnen.

– Jeg synes, man skal sætte oplevelsen i centrum, og surfe, dykke, hike og “road-trippe” uden opsparing. Hvis man er lidt fornuftig, kommer man hjem med penge i stedet, lyder det.

På bygge-job i Australien. Foto: ScandiMate.
På bygge-job i Australien. Foto: ScandiMate.

Relateret indhold