Undgå kælderoversvømmelse, når kloakkerne ikke kan følge med

Kraftige regnskyl og skybrud kan resultere i, at kloakkerne ikke kan følge med. Det medfører, at en sammenblanding af spildevand og regnvand stemmer op i kloakken og løber ind i kældre og lavtliggende bygninger. Men det er heldigvis muligt at gøre noget for at undgå den ildelugtende vandindtrængen.
Ikke en rar oplevelse for beboerne. Men det er heldigvis muligt at gøre noget for at undgå den ildelugtende vandindtrængen. Pressefoto: Byg-Erfa.
Ikke en rar oplevelse for beboerne. Men det er heldigvis muligt at gøre noget for at undgå den ildelugtende vandindtrængen. Pressefoto: Byg-Erfa.

Om Byg-Erfa

  • Byg-Erfas erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje”, forfattet af eksterne eksperter, samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfas Teknikergruppe bestående af 9 eksterne eksperter.
  • Fonden Byg-Erfa har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af Molio, Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB), Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, BUILD, og Teknologisk Institut.

Skaderne er ofte store, når kraftig regn og skybrud presser kloakkerne i en grad, så spildevand og regnvand trænger ind i kældre og lavtliggende bygninger. Opstemning i hovedkloaksystemer medfører især problemer i afløbssystemer, hvor spildevand og regnvand afledes i samme fællessystem.

Alle kommuner har vedtaget et serviceniveau for deres afløbssystemers funktion, og i fællessystemer forventes det, at der statistisk set hvert 10. år sker en overbelastning af kloaksystemet, så en blanding af regn- og spildevand står ved terræn. Det samme gælder for separate regnvandsledninger hvert 5. år, mens spildevandsledningen i separate systemer normalt ikke vil blive overbelastet.

Et problem – flere løsningsmodeller

Heldigvis findes der flere foranstaltninger, der kan forhindre konsekvenser af de overfyldte kloakker.

– Hvis der regelmæssigt sker en opstemning i hovedkloaksystemet, kan den enkelte borger beskytte sin kælder mod indtrængende kloakvand ved at fjerne alle afløbsinstallationer i kælderen eller ved at installere et pumpeanlæg, der pumper spildevandet fra de udsatte installationer i kælderen op i afløbsinstallationen, starter Inge Faldager, akademiingeniør på Rørcentret på Teknologisk Institut og forfatter af BYG-ERFA-erfaringsbladet ‘Undgå kælderoversvømmelse’.

– Man kan også installere et højvandslukke på de enkelte afløb i kælderen eller på en ledning med flere afløb – eller installere et højvandslukke på stikledningen eller installere et bypass-anlæg.

Brug ikke plads på regnvand i hovedkloakken

Både ved pumpning på afløbsinstallationer i en kælder og ved installation af højvandslukker er det vigtigt at sikre sig, at der ikke er regnvand blandet sammen med spildevandet. Regnvand skal fjernes fra afløbssystemet, før der etableres pumpe eller højvandslukke, fordi regnvandsstrømmene er langt større end spildevandsstrømmene.

– Det skal derfor altid undersøges, om det kan lade sig gøre at fjerne noget af regnvandet fra spildevandet. F.eks. ved at undersøge muligheden for at nedsive vandet lokalt i græsplæner eller faskiner (LAR-løsninger), så vandet slet ikke skal ledes til hovedkloaksystemet. Alternativet er at magasinere regnvandet i et bassin, til der igen er plads i hovedkloaksystemet, forklarer Inge Faldager og nævner et par foranstaltninger:

Luk ikke benyttede afløb

I eksisterende kældre er der ofte flere afløb, som ikke længere benyttes, og de kan med fordel nedlægges og/eller fjernes, så kælderoversvømmelser forhindres. Når en afløbsinstallation nedlægges, skal afløbet fjernes og ledningen afproppes helt ude ved tilslutningen for at forhindre rotteproblemer, angiver erfaringsbladet blandt andet.

Montér pumpeanlæg i kælderen

Pumpning af de afløbsinstallationer, der ligger i kælderen, er en meget sikker måde at undgå kælderoversvømmelse på. For at undgå unødigt energiforbrug skal det sikres, at kun de afløbssteder, der er truet af opstemning, pumpes. Der må heller ikke tilføres regnvand til pumpeanlægget. Derfor kan det være nødvendigt at foretage omlægninger af ledningssystemet, inden pumpeanlægget kan installeres, angiver erfaringsbladet blandt andet.

Stop tilbageløb med højvandslukke

Et højvandslukke er en komponent med en eller to lukkeanordninger, der tillader spildevand at løbe ud gennem afløbet, men som lukker, når kloakvand stemmer tilbage fra hovedkloak. Der findes to typer højvandslukker – hhv. til fækalieholdigt spildevand og ikke-fækalieholdigt spildevand:

? Afløbsledninger fra wc eller urinal må kun forsynes med et CE-mærket højvandslukke, som er godkendt til fækalieholdigt spildevand. I dette højvandslukke er begge klapper åbne, og en føler sikrer, at klapperne lukker ved opstemning, og der går en alarm i gang.

? Der er to typer CE-mærkede højvandslukker til ikke-fækalieholdigt spildevand: Et “lukke”, dvs. en komponent med højvandslukke, der kan indbygges på liggende ledninger, og som kan beskytte flere installationer – og så et gulvafløb med indbygget højvandslukke. Ved højvandslukker til ikke-fækalieholdigt spildevand er der ikke krav om alarm, angiver erfaringsbladet blandt andet. Husk altid forundersøgelser før brug af høj-vandslukker.

Læs mere i erfaringsbladet ‘Undgå kælderoversvømmelse‘.

Relateret indhold