Større emballagefokus kan mindske byggepladsens miljøaftryk

Skal man skære ned i de 4,1 millioner tons affald, som årligt kommer fra landets byggepladser, var enballagen et sted at starte.
Der er et stort potentiale i at benytte emballagetyper, som bidrager yderligere til at minimere miljøaftrykket, fortæller produktchef Anders Nissen fra ITW Construction Products (th.) om de nye NKT Fasteners skrueæsker. Foto: ITW Construction Products.
Der er et stort potentiale i at benytte emballagetyper, som bidrager yderligere til at minimere miljøaftrykket, fortæller produktchef Anders Nissen fra ITW Construction Products (th.) om de nye NKT Fasteners skrueæsker. Foto: ITW Construction Products.

Byggeriet står for op mod 35 procent af Danmarks samlede affaldsmængde. Det tal kan sænkes ved at rette fokus mod den emballage, byggematerialerne leveres i. Det mener i hvert fald NKT Fasteners, der har valgt at gå all-in på miljøet og investere ekstra i at få udviklet et nyt emballagesystem til sine blå skrueæsker. Det skærpede miljøfokus har resulteret i nye skrueæsker, som ikke kun fremstilles i en 100 procent genanvendelig og FSC-certificeret karton-type. Æskerne produceres nemlig også lokalt hos Schur i Horsens af papirmasse fremstillet af helt nye træfibre fra svensk skovbrug dyrket specifikt til industrien.

– Bæredygtighed er byggeriets vigtigste pejlemærke, og det stopper ikke ved selve materialerne. Der er et stort potentiale i at benytte emballagetyper, som bidrager yderligere til at minimere miljøaftrykket. Alt for megen emballage køres i dag direkte fra byggeplads til forbrændring, fordi det ikke kan sorteres til genanvendelse, og det er ikke holdbart i længden, forklarer Anders Nissen, der er produktchef hos ITW Construction Products, som står bag NKT Fasteners.

Aflaser ‘småt brandbart’

Netop genanvendeligheden af de nye NKT Fasteners æsker er et af de punkter, hvor de adskiller sig fra mange andre kartonemballager i byggeriet. For eksempel er det langt fra unormalt at tilføre en coating eller folie på æsker til forbrugsvarer såsom søm, skruer og bolte, så de bliver mere hårdføre over for fugt og vand på byggepladsen.

Prisen betales imidlertid af miljøet, idet æskerne efter endt brug ikke kan sorteres som papiraffald og derfor går op i røg som småt brændbart frem for at blive genanvendt. Derfor lagde ITW Construction Products også fra starten vægt på, at holdbarheden af de nye NKT Fasteners æsker skulle sikres uden grønne kompromiser.

– Vi startede med at kigge på en række forskellige kartontyper, og valget faldt på den FSC-certificerede karton, som æskerne nu fremstilles i. Den er formstabil, riv-stærk og modstandsdygtig over for fugt og vand. Vel at mærke uden brug af coating eller folie, fortæller Key Account Manager Ole Vestergaard fra Schur Pack Denmark.

Relateret indhold